De plotse hype rond het beroep begrafenisondernemer doet bij verschillende bestaande begrafenisondernemers de wenkbrauwen fronsen.  Vanwaar de plotse hype om het beroep te kunnen uitoefenen?

Het is een heel zwaar beroep.  Een niet-te-onderschatten beroep.  Het is veel meer dan enkel bloemen dragen, lichamen opbaren en even omgaan met de familie.  Neen het is veel meer en dat is iets wat niet iedereen ziet.  Het geeft een vertekend beeld.

Velen denken even snel veel en grof geld te gaan verdienen binnen de uitvaartsector.  Een absoluut en groot fabeltje. Indien je begrafenisondernemer wil worden, op zelfstandige basis, moet men al over een serieus kapitaal beschikken.  Materiaal voor een begrafenisonderneming kost geld.  Het is specifiek materiaal dus hangt er ook een specifiek prijskaartje aan.

Is de cursus begrafenisondernemer te vlot toegankelijk?

Het doet vragen rijzen over de toegankelijkheid van de opleiding tot begrafenisondernemer.  Is deze niet té vlot toegankelijk?  Vroeger moest je werkzaam zijn bij een begrafenisondernemer alvorens de opleiding te mogen volgen.  Vandaag kan eigenlijk iedereen zomaar de cursus volgen.  Maar heeft men dan wel een klaar en duidelijk beeld van hoe de sector en het werk in elkaar zit als je enkel op de schoolbanken de opleiding volgt?

Wat als de sector verzadigd geraakt?

Niet dat de leerkrachten die les geven slecht zijn, in tegendeel, deze zijn heel vakkundig en hebben jaren praktijkervaring achter de rug.  Is de mix van praktijk en theorie geen basis om goede medewerkers van de cursisten te maken?  Wat als de markt straks verzadigd geraakt en er mensen met een eigen zaak overkop gaan omdat ze geen werk binnen krijgen?

De hype doet mensen mailen

Dat lijkt niet het doel.  Dat mag ook het doel niet zijn.  Sinds de media geschreven heeft over de hype rond het beroep, blijft onze website emails krijgen van mensen die in de uitvaartwereld aan de slag willen.  En telkens staan er de typische verwoordingen in: “omgaan met de mensen” of “lichamen opbaren”.  Nooit spreekt men over het totaalpakket. Omdat men ook niet weet wat het inhoudt.

Bescherming van het beroep?

Zou een bescherming van het beroep de komende jaren belangrijker worden? Wanneer er meer begrafenisondernemers bijkomen, zal er voor iedereen minder werk zijn.  Worden ofwel de uitvaarten aanzienlijk duurder of gaan er wellicht faillissementen plaatsvinden.

Heeft de sector wel baat bij zoveel extra begrafenisondernemers?  Want het blijft belangrijk, theorie én praktijk.  Als men het vak wil leren is deze mix een absolute must.

Deel dit!

Plaats een reactie