Na bijna tien jaar van plannen komt er dan toch een crematorium in Lommel. Daarvan was al lang sprake, maar de uitwerking duurde erg lang. Het crematorium wordt het tweede crematorium in onze provincie naast dat van Hasselt.

Het is belangrijk want nu moeten inwoners uit Noord-Limburg zich nog verplaatsen naar Hasselt, Turnhout of Nederland voor een crematie. Voor het nieuwe crematorium zal ook kunstenaar Jan De Cock enkele beeldsculpturen maken.

Vrijdag werd het ontwerp voor het nieuwe crematorium in Lommel voorgesteld. De locatie bevindt zich net rechts van de huidige gemeentelijke begraafplaats in de Nobert Neeckxlaan te Lommel, en nog dit najaar wordt de eerste steen van het complex – “Stuifduin” geheten – gelegd.

Bouwheer is Pontes, een intergemeentelijk samenwerkingsverband uit Antwerpen, waartoe sinds vorig jaar ook Lommel, Neerpelt, Overpelt, Peer, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel en Leopoldsburg toetraden. Het is de bedoeling dat het nieuwe crematorium begin 2018 opengaat.

crematorium-lommel
Het is een ontwerp geworden van a2o-architect Luc Vanmuysen, die zowel rekening hield met de gestelde basiseisen vanwege Pontes, maar ook te rade ging bij een filosoof, het Lommelse Glasmuseum en bekend kunstenaar Jan de Kort.

De architect koos voor een architectuur waar de natuur centraal staat. Een transparant gebouw dat vervloeit met het omliggende landschap en dat de bezoeker in een andere wereld lijkt te brengen.

Op basis van het bevolkingsaantal in de regio – ruim 270.000 inwoners – en de groeiende voorkeur voor crematie zullen naar verwachting 1.300 tot 1.400 overledenen per jaar gecremeerd worden in het nieuwe crematorium. Hiervoor komen er drie crematieovens, twee aula’s en drie koffiekamers én een cafetaria.

Deel dit!

Plaats een reactie