Het is geen geheim dat de uitvaartsector al jaren streeft naar de mogelijkheid om crematoria privé te kunnen bouwen.  In de buurlanden kan het bouwen van een privé crematorium al jaren.  Dat verschil zie je meteen wanneer je de crematoria in Nederland telt en daarna die van België.  Het verschil is enorm.

Privé initiatief wordt toch toegelaten, begrafenisondernemers niet

Vandaag worden crematoria normaal opgetrokken door intercommunale samenwerkingen.  Met het nieuwe crematorium van Ardooie ligt het anders.  Daar wordt nu een privé investeerder aangesproken om het crematorium te bouwen.  De gemeente Ardooie zal het personeel leveren om de crematies zelf uit te voeren.

Vlaamse beroepsvereniging laat van zich horen

Dit stoot de uitvaartsector voor de borst.  Want volgens het Vlaams Decreet mogen er geen crematoria worden opgetrokken door een privé initiatief.  Advocaat Stijn Timmerman van de Vlaamse beroepsvereniging voor begrafenisondernemers, kwam hiervoor op de West-Vlaamse televisie.  Daar deelde hij de bezorgdheid en de mening van veel begrafenisondernemers.

Waarom niet de wetgeving aanpassen?

Opent dit debat de deur om het Vlaamse Decreet aan te passen?  Zodat begrafenisondernemers zelf kunnen investeren in een eigen of gezamenlijk crematoria?  Er wordt aan Vlaams Minister Liesbeth Homans meer uitleg gevraagd of dit crematorium wel wettelijk wordt opgetrokken.  De vraag is waarom nu een privé initiatief wél wordt toegelaten en dat in het verleden nooit werd toegelaten door de overheid.

Waar trekt men de lijn?

Waar trekt men de lijn?  Of is dit een typisch Vlaams gebeuren?  In Ardooie komt er, zoals het Decreet voorziet, een aula, ruimte voor koffietafel en een grote parking.  Bij een crematorium zouden normaal ook columbaria en strooiweide aanwezig moeten zijn.  Daar wordt niet over gesproken.

Oneerlijke concurrentie?

Het is een doodsteek voor de begrafenisondernemer die investeert in een eigen aula, groot of klein, als kleine zelfstandige en waarbij men nu ook via een privé initiatief een crematorium zal neerzetten.  Het vormt concurrentie via belastingsgeld en privé initiatief naar de begrafenisondernemer toe.

Bekijk de reportage van de West-Vlaamse televisie

crematorium-ardooie-prive

Deel dit!

Plaats een reactie