Psilon, de intercommunale van crematorium Kortrijk die 21 gemeenten in Midden- en zuid West-Vlaanderen groepeert, plant een tweede crematorium in de regio Roeselare.  Psilon werd in het leven geroepen voor de realisatie van Uitzicht, het crematorium in Kortrijk. “Binnen het huidig crematorium in Kortrijk zitten we nu aan 2500 crematies. We merken dat dat aantal nog steeds stijgt”, zegt Kurt Vanryckeghem, nieuwe voorzitter van Psilon. “Als we aan de limiet zitten dan zullen we moeten uitkijken naar een nieuw crematorium en dan denken we aan de regio Roeselare”.  Psilon heeft zijn raad van bestuur en directiecomité vernieuwd. Kurt Vanryckeghem, burgemeester van Waregem voor CD&V, is de nieuwe voorzitter.

In Roeselare wil Psilon het in elk geval goed aanpakken.”Daar hebben wij nu al even de tijd voor om rustig en in samenspraak met Roeselare en de omliggende gemeentes te zoeken naar een ideale locatie. Wij hopen dat iedereen het maatschappelijk belang van crematoria inziet”. Psilon denkt ook aan het gebruik van afbreekbare asurnen, die je kan begraven in een urnenbos zoals reeds het geval is op de begraafplaats in het Antwerpse: Schoonselhof.  Er moet ook meer plaats komen voor onthaal van families en rouwmaaltijden.

Psilon heeft dus veel ambitie, ook al dreigt het actiecomité “Samen Sterk” in Kortrijk nu met een strafklacht voor het uitbaten van het crematorium daar. Recent vernietigde de Raad van State immers de milieuvergunning . Volgens de advocaat van het actiecomité, is Psilon nu Illegaal bezig en krijgt ze tot 1 mei om de crematies te stoppen. Psilon zegt dan weer te kunnen blijven cremeren op basis van de oude vergunning in afwachting van een nieuwe. Daarnaast loopt ook een procedure bij de raad voor vergunningsbetwistingen over de nieuwe bouwvergunning en is er nog een zaak bezig voor het hof van beroep.

“Het is even goed een uitdaging maar ik steek niet onder stoelen of banken dat het niet aangenaam is om in zo’n juridisch kluwen terecht te komen. Maar ik denk dat we er over enkele maanden zowel op milieutechnisch als stedenbouwkundig vlak uit zullen zijn”, meent Vanryckeghem.

bron: focus wtv en uitvaartvlaanderen.be

Deel dit!

Plaats een reactie