NieuwsUitvaarttrends

Rent a Priest zoekt vrijwilligers in Limburg

Rent a Priest zoekt vrijwilligers in Limburg. Iedereen is welkom, gewijd of niet gewijd. We praten met Steven D’hoore, voorzitter van Rent a Priest.

Ook in Limburg stelt Rent a Priest een duidelijke toename van de aanvragen vast. De organisatie is daarom koortsachtig op zoek naar uitbreiding van de voorgangersequipe voor deze provincie. Mensen die zich kandidaat willen stellen moeten wel enkele kwaliteiten beheersen, eerder dan striktere voorwaarden in het instituut. “Je moet met mensen kunnen omgaan en hen begeleiden”, zegt D’hoore. “Het is ook belangrijk dat mensen voor een groep kunnen staan. Dat ze kunnen “presenteren” en vlot zijn met taal. Het Christelijke verhaal is onze basis, dus daar een notie van hebben is belangrijk, al zijn we steeds bereid om in opleiding te voorzien. De plechtigheden vinden grotendeels plaats tijdens het weekend. We proberen de opdrachten evenwichtig te verdelen.” Steven D’hoore en de andere leden van het bestuur van de organisatie gaan met iedereen die zich aanmeldt in gesprek. “We bekijken dan wat we voor elkaar kunnen betekenen en polsen naar de verwachtingen.”

Iedereen welkom

Iedereen kan voorganger worden: mannen of vrouwen, hetero of holebi. “Voorgangers van Rent a Priest, vrouwen en mannen, homo én hetero, staan al sinds de oprichting van de organisatie ten dienste van mensen van alle geaardheden om met hen de weg te gaan richting hun huwelijksdag of andere viering”, zegt D’hoore. “Ze zullen dat enthousiast blijven doen en maken ook in de terminologie geen onderscheid tussen een heterohuwelijk en dat van gelijkgestemden. Elke vorm van discriminatie sluiten wij uit.”

Plechtigheden

Rent a Priest zet voorgangers in bij gelegenheid van plechtigheden. “We gaan naar de mensen thuis of in de feestlocatie”, zegt D’hoore. “Er wordt rekening gehouden met de voorkeur van onze medewerkers. Sommigen doen vooral graag uitvaartplechtigheden. Anderen zijn meer te vinden voor dopen of een communie. Nog anderen begeleiden dan weer liever huwelijken. Iedereen heeft zijn voorkeur.” Rent a Priest probeert zo persoonlijk mogelijke plechtigheden aan te bieden. “We hebben geen vaste boeken of formules”, zegt D’hoore. “Alles wordt met de mensen besproken, van muziek tot teksten. We kiezen verhalen. We proberen ook zo laagdrempelig én menselijk mogelijke plechtigheden aan te bieden. We willen een aanvulling zijn. We willen een positief verhaal brengen. We willen dat ze een positieve ervaring opdoen.” De organisatie is gestart in 2000 en bestaat 22 jaar.

Duizenden plechtigheden

Rent-Priest verzorgt jaarlijks een paar duizend geboorte- en doopplechtigheden, communies (eerste én vormsel), huwelijken, jubilea en uitvaarten en is zo honderden gezinnen in alle Vlaamse provincies pastoraal nabij op deze kruispunten van het leven die voor mensen desgewenst om verdieping, christelijke duiding en zegen vragen.

Contact via www.rentapriest.be

Voor sfeerbeelden: https://www.facebook.com/RentaPriest.Emmaus/photos

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws