Het resomeren krijgt eindelijk wat aandacht in Europees land.  Een onderzoek door uitvaartbedrijf Yarden in Nederland, heeft uitgewezen dat 1 op 5 zou kiezen voor het resomeren.  Het resomeren is een alternatief voor begraven of cremeren.

Wat is resomeren?

Bij resomeren worden lichamen in water en loogzout onder hoge temperatuur afgebroken, totdat een wit poeder overblijft.  Het witte poeder kan men zoals bij crematie, in een urne bewaren.  Resomeren is milieuvriendelijker dan de klassieke crematie en kost in Nederland minder dan een teraardebestelling.

Onder niet religieuzen zou zelfs bijna een op de drie (31%) voor resomeren kiezen. Het milieuvriendelijke karakter is de belangrijkste reden om deze optie te overwegen, blijkt uit het onderzoek.

Ron Bavelaar, directievoorzitter van Yarden: „Wij willen dat mensen kunnen kiezen uit alle bestaande opties. Ik hoop op een spoedige verruiming van de bestaande wet.”

Voor marktleider Dela, een coöperatie, is al dan niet resomeren „afhankelijk van de behoefte van onze leden.” Bij de nieuwbouw van crematoria houdt Dela er in ieder geval alvast rekening mee, vertelt een woordvoerder. „We zorgen voor voldoende ruimte voor die apparaten.”

Monuta zou het „als het zou mogen en de behoefte bestaat, zeker doen”, aldus een woordvoerder.

In de VS en in Canada worden overledenen al geresomeerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken te Nederland wil nog niet officieel reageren. ,,Pas wanneer Yarden een vervolgonderzoek naar arbeidsomstandigheden bij het resomeerproces heeft afgerond, formuleren we een kabinetsstandpunt”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

In België

In België of Vlaanderen is de wetgeving nog niet aangepast en zijn er ook nog geen bekende onderzoeken naar het resomeren gedaan.

Deel dit!

Plaats een reactie