Resomeren in Kaapstad, Europa hinkt achterop
Aquamation of resomeren is iets dat over de hele wereld is opgepikt en nu door een bekende uitvaartondernemer in Kaapstad is geïntroduceerd. Avbob uitvaartorganisatie (te vergelijken met een Dela, verzekeringen en uitvaarten onder één dak) beweert dat het de eerste dergelijke dienst op het Afrikaanse continent is. Het proces maakt gebruik van druk, warmte en water met een hoog alkalisch niveau om lijken te “verwateren” in plaats van vuur te gebruiken.
Deze methode bespaart 90% meer energie in vergelijking met op vlammen gebaseerde crematie.
Tijdens deze “watercrematie” wordt het lichaam in een roestvrijstalen vat geplaatst voordat warmte, druk en alkalisch water worden toegevoegd om het lichaam tot water tot een moleculair niveau te reduceren. Wat overblijft is een goedaardige steriele vloeistof, en deze wordt via het gemeentelijke afvalwatersysteem afgevoerd. De botten die achterblijven, worden omgezet in een fijn poeder, dat in een urn kan worden opgeslagen zoals met as.
Crematie heeft een negatieve milieu-impact
“In de afgelopen jaren zijn mensen zich meer bewust geworden van het feit dat gemeentelijke begraafplaatsen in veel van de grote stedelijke gebieden bijna geen plaats meer hadden. Tegelijkertijd zijn mensen in het algemeen zich meer bewust geworden van de negatieve milieu-impact van het verbranden van fossiele brandstoffen, ”zei Avbob CEO, Frik Rademan tegen Business Insider.
“Het aanbieden van een waardige manier voor geliefden is iets dat deel uitmaakt van ons dienstenaanbod sinds we meer dan honderd jaar geleden voor het eerst in de uitvaartsector kwamen en het zal een van onze meest fundamentele zakelijke waarden voor de toekomst blijven . Tegen deze achtergrond is het belangrijk dat we veilige, milieuvriendelijke, kosteneffectieve en sociaal acceptabele alternatieven voor begrafenissen en op vlammen gebaseerde crematie vinden en introduceren. ”
Europa hinkt duidelijk achterop
Het vaste Europese land heeft nog geen land dat het resomeren toelaat. Daarmee hinken we duidelijk achterop. Wanneer landen als Amerika, Canada en zelfs Zuid-Afrika met resomeren start, beginnen er toch vragen te komen waarom het in Europa zo lang duurt voordat het resomeren wordt geïntroduceerd.