
Resomeren maakt zijn intrede in Engeland, op grote schaal
Het Verenigd Koninkrijk zal dit jaar voor het eerst watercrematie of resomeren aanbieden, als gevolg van de groeiende vraag naar milieuvriendelijke opties voor het einde van ons leven.
Op dit moment zijn er in de meeste Europese landen slechts twee opties na overlijden: begraven of traditionele vuurcrematie. Maar er worden nu nieuwe mogelijkheden onderzocht.
Wat is watercrematie of resomatie?
Watercrematie, ook wel bekend als aquamatie, resomatie en alkalische hydrolyse, maakt gebruik van water om het lichaam terug te brengen tot skeletresten.
Het lichaam wordt in een stalen vat geplaatst dat gevuld is met water en een alkalische oplossing. Vervolgens wordt het verhit, waardoor het vlees wordt afgebroken tot chemische componenten – aminozuren, peptiden, suikers en zouten.
Na ongeveer drie tot vier uur blijven alleen de botten over. Deze worden vervolgens vermalen tot een wit poeder, in een urn geplaatst en aan de familie gegeven.
De grootste uitvaartverzorger van het Verenigd Koninkrijk, Co-op Funeralcare begrafenisketen, heeft aangekondigd dat ze deze praktijk later dit jaar zullen introduceren. Watercrematie of resomeren was al legaal in het VK mits werd voldaan aan gezondheids-, veiligheids- en milieuregelgeving, maar dit is de eerste keer dat het breed beschikbaar zal zijn in het land.
Dit is ook de methode die Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder Desmond Tutu koos na zijn overlijden in 2021. Hij wilde een milieuvriendelijke begrafenis en volgens het in het VK gevestigde bedrijf Resomation verbruikt watercrematie vijf keer minder energie dan vuurcrematie.
Wat is de milieu-impact van de uitvaartindustrie?
“Decennialang waren er slechts twee hoofdkeuzes als het gaat om afscheid nemen van mensen: begraven of cremeren,” zegt Julian Atkinson, directeur van resomatiebedrijf Kindly Earth. “We bieden mensen nu een andere optie aan voor hoe ze deze wereld verlaten, omdat dit natuurlijke proces water gebruikt in plaats van vuur, waardoor het zachter is voor het lichaam en vriendelijker voor het milieu.”
En er lijkt vraag te zijn naar deze service. Onderzoek door YouGov, in opdracht van Co-op Funeralcare, wees uit dat 89 procent van de volwassenen in het Verenigd Koninkrijk nog nooit had gehoord van de term resomatie of resomeren. Maar nadat het werd uitgelegd, gaf bijna een derde (29 procent) aan dat ze ervoor zouden kiezen bij hun eigen begrafenis als het beschikbaar was.
“Het groeiende ecologische en duurzaamheidsbewustzijn gedurende het afgelopen decennium, gecombineerd met de wens om onderdeel te zijn van de natuur of begraven te worden op een natuurlijke plek, betekent dat meer mensen rekening houden met de milieueffecten van hun lichaam nadat ze zijn overleden,” zegt professor Douglas Davies van de afdeling Theologie en Religie aan de Durham University.
Een traditionele crematie genereert ongeveer 245 kg koolstofemissies, wat gelijk staat aan het 29.000 keer opladen van je smartphone.
Welke andere landen bieden watercrematie of resomeren aan?
Het Verenigd Koninkrijk is niet het enige Europese land dat zich bezighoudt met resomatie. Ierland zal dit jaar zijn eerste watercrematiefaciliteit openen. Deze service is ook beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Afrika. België en Nederland behoren tot de andere Europese landen die resomatie willen introduceren, maar er moeten eerst een wettelijk kader ontworpen worden.