Resomeren, nog niet voor de nabije toekomst?
Als het gaat om nieuwe trends binnen de uitvaartsector is het stil, misschien zit de pandemie er voor iets tussen? Toch, als we kijken naar buitenlandse uitvaartmedia, lijkt de sector toch op verschillende nieuwe trends te broeden.
Wanneer we kijken naar Amerikaanse uitvaarttrends, krijgt het resomeren veel aandacht. Meerdere Amerikaanse staten keurden het gebruik ervan goed en de fabrikanten van deze toestellen staan regelmatig op verschillende vakbeurzen om hun toestellen aan de begrafenisondernemers voor te stellen.
Â
De ganse werkdag voor één overledene
Een ‘resomator’, de naam die één fabrikant aan het toestel geeft, kan men vandaag al in verschillende vormen en snelheden krijgen. Want resomeren, onderschat het niet, neemt veel tijd in beslag. Er zijn toestellen die voor één overledene een ganse dag tijd nodig hebben, zo’n 18 uur. De duurdere toestellen kunnen het sneller en nemen maar een halve dag in beslag.
De verschillen zijn er en de verschillende wetgeving ook. Zo ziet men in Amerika dat deze toestellen privé aan begrafenisondernemingen verkocht worden, in staten waar dit toegelaten is. Iets wat wij in ons land niet kunnen voorstellen, dat een privé onderneming zou kunnen cremeren of resomeren. Want dat is hier wettelijk niet toegestaan.
Hoewel verschillende bedrijven toch in België aan de consument vertellen dat men crematoria volledig bezit, is dat een fabeltje. Maar dat is een gans ander verhaal. Het resomeren krijgt in Europa niet zoveel aandacht. Niet in vergelijking andere trends zoals het natuurbegraven, dat wel ‘hot’ blijkt te zijn in andere Europese landen.
Te vroeg of een stap te ver?
Men zou zich de vraag kunnen stellen, waarom het zo lang duurt voor dat Europa of één van de Europese landen kiest voor een natuurlijkere oplossing als het gaat om onze doden. Of is het te vroeg? Een stap te ver? Is de consument er nog niet klaar voor? Zijn wij er wel klaar voor?
Daarnaast zijn de crematoria vandaag ook voorzien op milieuvriendelijkere oplossingen, elektrische ovens en heel sterke filters. Is het resomeren dan wel echt nodig? Als het klassieke cremeren ook milieuvriendelijker ontworpen kan worden?
Via een intercommunale samenwerking?
Het zijn de verschillende vragen, de verschillende opmerkingen die het gevoel geven dat het resomeren er misschien helemaal niet snel zal door komen. Toch niet in Europa? Als we nadenken en zien hoe de Belgische en Vlaamse wetgeving is opgemaakt, kan een resomatorium enkel worden opgetrokken door een intercommunale samenwerking.
Vandaag is de uitvaartsector, aangezien de pandemie nog volop lopende is, niet meteen bezig met nieuwe uitvaarttrends, dus zal er wellicht niet snel extra nieuws komen rond het resomeren in ons land.