Nieuws

Resomeren of composteren? Straks mogelijk in Brussel

Resomeren of composteren? Straks mogelijk in Brussel

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) wil alternatieve en vooral ecologische manieren van lijkbezorging in Brussel mogelijk maken. Het gaat concreet om humusatie en resomatie, oftewel lijken composteren of oplossen in een zuur.

Resomeren in Verschillende Amerikaanse Staten toegelaten

Resomeren is in verschillende Amerikaanse Staten toegelaten als alternatief voor de klassieke crematie.  In België is nu enkel begraven of cremeren mogelijk. Bij beide manieren zijn al een tijdje bedenkingen over de impact op het milieu. Overledenen in een grafkist begraven heeft een grote impact op de bodem.

Voor crematies is dan er veel energie nodig en er komen ook altijd schadelijke stoffen (onder andere fijn stof) vrij. Het Brussels Gewest neemt de vlucht vooruit en gaat de meer ecologische vormen van lijkbezorging humusatie en resomatie toestaan. De ordonnantie ligt klaar en wordt deze maand nog behandeld in de ministerraad.

Brussel sneller dan Vlaanderen?

Hiermee zou het Brussels Gewest wel eens  sneller kunnen zijn dan Vlaanderen.  Een stap in de goede richting, want zelfs in Nederland is momenteel het resomeren nog niet mogelijk.  Mocht het mogelijk zijn in het Brussels Gewest is dat gewest een van de eerste Europese delen waar het resomeren legaal is.

Bij humusatie (composteren) wordt de overledene in een biologisch afbreekbare stof gewikkeld en in een mengsel van houtsnippers, bladeren en compoststarter gelegd. Bovenop komt een laag stro. Na enkele maanden is het vlees verteerd en worden de botten verpulverd. Na een jaar blijft er enkel nog compost over. Dit zou voor België een enorme vooruitgang zijn.  Hoe en waar dit exact zal mogen in het Brussels Gewest, moet nog blijken.

Voorzitter Johan Dexters van de Nationale Federatie reageert

Voorzitter van de Nationale Federatie reageert in het VRT Nieuws.  “Onze sector staat open voor alle nieuwigheden die op de markt zijn”, reageert Johan Dexters van de beroepsvereniging van begrafenis­ondernemers. Maar bij humusatie heeft hij toch grote bedenkingen.

Dexters: “Daar doemt toch wat het beeld op van een mesthoop in de tuin. Zijn mensen daar wel rijp voor? Bovendien vraag ik me af wat dat met zich meebrengt qua geurhinder en of dieren niet in zo’n hoop gaan wroeten.” Hij ziet meer toekomst in resomeren. Dat leunt qua proces aan bij crematie en zou kunnen gebeuren in de bestaande crematoria. 

 

Foto: via humusation.org

Vlaanderen hinkt achterop

Tot nog toe hield bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) steevast de boot af.  Daarom heeft één van de koepels van de crematoria een studie besteld rond resomatie.“We wachten de resultaten af”, luidt het op het kabinet van Homans. “Wat is bijvoorbeeld de ecologische impact van het residu dat bij deze methodes overblijft? Maar we willen zeker niet overhaast te werk gaan. Er zijn ethische vraagstukken die eerst uitgeklaard moeten worden.”

Anders gezegd: de vraag is of mensen het werkelijk zien zitten dat een lichaam ook kan oplossen of composteren.  Het residu van het resomeren zou volledig biologisch afbreekbaar zijn en zelfs gebruikt kunnen worden als voeding voor planten, dat vertellen de producenten van de resomator ofwel het toestel waarmee men kan resomeren.

 

Hoe werkt humusatie?  

 

Water crematie en privé beheer in Amerika

Over gans de wereld heeft het resomeren verschillende namen.  De Schotse producent van ‘Resomation’ brengt voor ons de meest herkenbare naam: resomeren.  Maar in Amerika spreekt men over water-crematie of bio-crematie.  Daar mogen begrafenisondernemers, waar het toegelaten is, zelf een resomator plaatsen, in eigen privé beheer, zoals voorheen met crematieovens.

Omgekeerde wereld?

Het lijkt de omgekeerde wereld.  In Amerika met je een licentie hebben om begrafenisondernemer te mogen zijn, onder strenge voorwaarden en men mag privé cremeren of resomeren.  In Vlaanderen hoeft een diploma niet meer maar heeft de overheid de crematoria in handen.

Brussel zal hiermee de eerste grote Europese stad zijn waar het resomeren mogelijk gemaakt zal worden.  Hopelijk volgt Vlaanderen snel.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws