Het respect voor een rouwtoet is in praktijk soms ver te zoeken.  Dit ondervinden begrafenisondernemers elke dag.  Vaak gaat het niet snel genoeg voor zij die tussen de rouwstoet kruipen of er achter rijden.

Respect is soms ver te zoeken wanneer het gaat om de dood en een begrafenisplechtigheid en het protocol dat erbij komt kijken.  Heeft dit te maken met onze haastige maatschappij?  Dat we bijna geen tijd hebben om met voldoende respect naar de dood te kijken?

In Nederland zou acht van de tien weggebruikers zeggen dat ze een rouwstoet voorrang verlenen. Maar doen ze dat ook in de praktijk?

Om te achterhalen of het onderzoek de juiste afspiegeling is van wat er feitelijk op de weg gebeurt, heeft Nuvema (Nederland) bij wijze van onderzoek een rouwstoet op beeld vastgelegd.

Tijdens de twee uur durende rit kreeg de stoet sporadisch voorrang. Ook schoten mensen zonder voorrang nog snel voor de stoet langs of glipten er zelfs tussendoor.

Het is spijtig om te constateren dat het respect dat mensen zeggen te hebben voor een rouwstoet niet wordt waargemaakt,’ aldus Emile de Jong van Nuvema.

Zeker vanuit het perspectief van de nabestaanden komt de realiteit onderweg keihard binnen. We hopen met deze beelden dan ook de ogen van weggebruikers te openen. Het respect dat ze blijkbaar wel willen uiten komt nu niet over.

De interpretatie van het filmpje laten we aan onze collegae professionals over.

Deel dit!

Plaats een reactie