rouwbericht-in-krant-begrafenisondernemerEen rouwbericht laten plaatsen in de krant is goedkoper via de begrafenisondernemer.  Dat is wat minister van Financiën vertelt op knack.be.  Het wettelijk BTW tarief voor begrafenisonkosten bedraagt amper 6%.  Dit is het tarief die een begrafenis ondernemer toepast wanneer hij de volledige uitvaart mag uitvoeren.  Zo ook de kosten voor een rouwbericht.

Wanneer een rouwbericht apart wordt aangevraagd door familieleden, wordt het vast tarief van 21% BTW toegepast door de krant.  Het komt er dus op neer dat een rouwbericht in de krant goedkoper wordt wanneer men dit rouwbericht en rouwdrukwerk via de begrafenisondernemer bestelt, die de volledig uitvaart voor zich neemt.

Hierover was een debat gevoerd op Europees niveau.  Volgens de Europese Commissie dienen gelijkaardige goederen en diensten aan hetzelfde btw-tarief onderworpen te worden.  Hierin ligt het verschil met gewone drukkerijen en de begrafenisondernemer die zelf al zijn drukwerk kan maken.  Op dit ogenblik valt het nog in het nadeel van de kleine familiale drukkerijen.  Er is vooralsnog geen resultaat van het Europees debat rond dit onderwerp.

Dit onderwerp is één van de overwegingen die eventueel een rol zal kunnen spelen bij de eventuele herziening van het huidige tariefstructuur.  Indien men het btw-tarief voor producten en diensten verhoogt, die vallen onder producten of diensten die de begrafenisondernemer zelf kan uitvoeren (waaronder drukwerk), wordt uiteraard de totale uitvaartkost ook duurder.

Op begrafenisonkosten wordt een btw-tarief toegepast van 6%, enkel wanneer de begrafenisondernemer de volledige uitvaart mag uitvoeren en geen losse diensten of producten levert.  Er is dus volgens minister Geens geen sprake van concurrentieverstoring.

Deel dit!

Plaats een reactie