NieuwsUitvaarttrends

Schotland zou het eerste deel van het VK kunnen worden dat milieuvriendelijke ‘watercrematies’ goedkeurt

Schotland zou het eerste deel van het VK kunnen worden dat “watercrematies” of “resomeren” goedkeurt, aangezien begrafenisondernemers vertelden dat ze de consument graag meer milieuvriendelijke begrafenissen willen aanbieden.

William Purves , de grootste onafhankelijke begrafenisondernemer van Schotland, zei dat hij geloofde dat veel mensen het resomeren zouden verkiezen boven traditionele crematie als de optie voor hen beschikbaar was.

Ook bekend als aquamatie, breekt resomatie het lichaam van een overleden persoon af met behulp van water en chemicaliën in een speciale kamer waar de temperatuur 160C kan bereiken.

De belangstelling voor het proces is gestegen nadat bleek dat aartsbisschop Desmond Tutu, de eind vorig jaar overleden Nobelprijswinnaar voor de Vrede , het had uitgekozen voor zijn eigen stoffelijk overschot.

Tijdens resomatie zorgt de combinatie van water, warmte en chemische verbindingen ervoor dat de weefsels en vetten van het lichaam in de loop van drie tot vier uur oplossen.

Het proces wordt als beter voor het milieu beschouwd omdat er minder broeikasgassen worden uitgestoten dan bij traditionele crematie.  Resomation is beschikbaar in sommige staten van de VS en Canada, evenals in delen van Australië, Mexico, Zuid-Afrika, maar niet in het VK.

De Schotse regering heeft nu echter bevestigd dat ze op zoek is naar wettelijke voorschriften die de invoering van resomatie “zo snel als praktisch mogelijk” mogelijk maken.

Tim Purves, de directeur van William Purves, zei dat een resomatie vijf keer minder energie verbruikt dan een crematie en de uitstoot van broeikasgassen drastisch kan verminderen.

“Er wordt ons verteld dat resomators goedkoper zijn om te bouwen dan crematieovens, en het lopende proces is goedkoper omdat er geen gas nodig is”, zei hij.  “Het is waarschijnlijk dat een resomatie vergelijkbaar [in kosten] zal zijn, zo niet iets minder dan een crematie. Ik zie geen grote nadelen.

“In de afgelopen 20 jaar is de keuze voor uitvaarten enorm toegenomen en het is duidelijk dat mensen die keuze willen.  “Dit geldt met name voor mensen die zich zorgen maken over het milieu en het maken van duurzame keuzes.

“Terwijl groene begravingen in opkomst zijn, is het ook waarschijnlijk dat er niet genoeg land is om op grote schaal door te gaan met groene begravingen.”

Eerdere pogingen om resomators in het VK te bouwen zijn mislukt, en er is bezorgdheid geuit dat het proces zou kunnen leiden tot de lozing van schadelijke chemicaliën of menselijke resten in riolen.

In 2017 weigerde Severn Trent Water een bod van Sandwell Council in de West Midlands om op deze basis een resomator te bouwen .

De heer Purves zei dat de Schotse regering de mogelijkheid had onderzocht om een ​​resomator ten noorden van de grens te openen, maar dat de plannen waren opgeschort vanwege de Covid-pandemie.

Een woordvoerster van de Schotse regering zei dat de Burial and Cremation (Scotland) Act van 2016 het mogelijk maakte om voorschriften aan te nemen voor nieuwe methoden voor lijkbezorgingen van lichamen.

“We zijn er trots op het voortouw te nemen in het VK door een wetgevend kader te hebben dat geschikt is voor het beoogde doel en kan reageren op nieuwe, innovatieve technologieën”, voegde ze eraan toe.

“Het is van cruciaal belang om het vertrouwen van het publiek in dit gevoelige gebied te behouden en daarom wordt het regelgevingsproces maximaal gecontroleerd door het Schotse parlement, inclusief volledige openbare raadpleging.

“Dit zal zo snel mogelijk worden opgepakt, maar we blijven nauw samenwerken met de uitvaartsector om hun hoogwaardige diensten aan nabestaanden te ondersteunen.”

Eigen redactie – inews.co.uk – youtube.com

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer in:Nieuws