S1grootDe stad Antwerpen wil uitvaarten plannen met zijn inwoners.  Zo stelt men lege graven ter beschikking die men kan uitkiezen op het Schoonselhof.  De gekende Antwerpse begraafplaats.  Burgers kunnen met een persoon van de stad afspreken of men voor begraving of crematie kiest.  Ook de invulling van de uitvaart kan men bespreken.

Is dit niet eerder de taak van de begrafenisondernemer?

Het initiatief van de stad Antwerpen is mooi en nobel.  Toch zijn er vragen, vanuit het oogpunt van de begrafenisondernemer.  Wat als men een laatste wilsbeschikking opmaakt bij de stad en de persoon in kwestie overlijdt in het weekend?  Vanaf vrijdagnamiddag kan men de bevoegde diensten tot maandagochtend niet bereiken.  Geen opvraging van de laatste wilsbeschikking mogelijk.

De nabestaanden willen verder met de uitvaart, brieven, plannen.  Dat kan niet in het weekend plaatsvinden, wanneer nabestaanden niet op de hoogte zijn van de uitvaartplanning bij een overheidsdienst.  Net daarom zou het enorm handig zijn dat begrafenisondernemers in het weekend een centraal register online kunnen raadplegen.  Zodat men exact weet hoe of wat er besproken werd.

Loop ook eens binnen bij je begrafenisondernemer

Enkel op die manier kan men verder met een uitvaart plannen.  Uiteraard kan men, naast het vastleggen van een laatste wilsbeschikking bij de overheid, ook eens bij de begrafenisondernemer binnen lopen of een afspraak maken.  Zodat ook de begrafenisondernemer volledig op de hoogte is van de uitvaartwensen.  Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand komt te overlijden in het weekend?  Hoe vaak gebeurt het niet, dat de begrafenisondernemer vast zit in het weekend?

Een uitvaart plannen is veel meer dan enkel opmaken of je begraven of gecremeerd wil worden.  Het houdt ook in of men een kerkelijke of burgerlijke uitvaart wenst.  Een crematie voor de plechtigheid of na erna.  Welke kist zal men kiezen?  Een urne of welke rouwbrief?  Rouwprentjes met of zonder foto en hoeveel?  Wil men dit alles bespreken, kan men best een dossier bij de eigen begrafenisondernemer aanleggen.

Een combinatie van de overheid met een dossier bij de begrafenisondernemer is perfect mogelijk

Alles is perfect mogelijk, naast het opmaken van de laatste wilsbeschikking bij de stad of gemeente.  In combinatie met een uitgebreid dossier bij de begrafenisondernemer.  Zo zijn alle partijen op de hoogte en kan er zelfs eventueel besproken worden of er al dan niet een goede uitvaartverzekering aan gekoppeld kan worden.  Wat uiteraard geen verplichting vormt.

Deel dit!

Plaats een reactie