NieuwsUitvaartondernemer

Stad Hasselt wil Dela uit het crematorium

CrematieDe stad Hasselt wil niet langer samenwerken met Dela.  Dela baat het Hasseltse crematorium uit.  Dela is volgens het Belang van Limburg, erfpachthouder van het crematorium.  Hasselt wil het crematorium zelf uitbaten en zo socialere tarieven aanbieden.  Er wordt onderzocht of men Dela kan ontzetten uit het erfpachthouderschap.

Twintig jaar geleden werd het crematorium gebouwd.  In het crematorium is de werking opgedeeld, de aula’s en koffieruimten worden door Dela beheerd, de crematies op zich, worden door drie personeelsleden van de stad Hasselt uitgevoerd.  Omdat een privé onderneming geen crematies mag en kan uitvoeren.

De stad Hasselt wil nu meer werk maken van het crematorium en de winst van het uitbaten van het crematorium, opstrijken.  Men wil dus eigenlijk het crematorium overnemen.  Schepen Gerald Corthouts vertelt in de krant dat men lang genoeg heeft onderhandeld en de enige uitweg een onzetting van de erfpacht is.

Woordvoerder van Dela Marysia Klippels vertelt dat men het niet begrijpt.  “Dit doen jarenlange partners niet.  In crematoria waar Dela geen uitbater is, zijn crematies altijd duurder.” Zo luidt het. “Bovendien moet men weten dat het onderhoud van de crematieovens ook door Dela worden betaald.”

Toch blijft de stad vastberaden.  “Kijk, om de drie tot vier jaar financieren wij het crematorium voor een nieuwe oven.  Wat doet Dela eigenlijk voor ons?  Wij denken het geld beter zelf te kunnen beheren en zo democratische prijzen te kunnen aanbieden. Crematie is een basisrecht en moet betaalbaar zijn voor iedereen.”

bron: Het Belang Van Limburg

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws