crematorium oostendeHet stadsbestuur van Oostende koopt de gronden van de voormalige steenbakkerij De Keignaert om er het nieuwe crematorium te bouwen. ‘Tachtig procent van de overlijdens in Oostende wordt gevolgd door crematie en daarvoor moeten de mensen nu naar Brugge’, zegt burgemeester Jean Vandecasteele (SP.A).

‘We willen een crematorium dichtbij, zonder hinder voor omwonenden. De Vlaamse overheid betaalt tachtig procent van de bosgrond en voor de grond waarop het gebouw komt, betalen we zelf 1 miljoen euro. Voor de bouw van het crematorium krijgen we later 1,45 miljoen euro subsidie en dat zal nodig zijn want anders wordt het niet rendabel. We verwachten te kunnen beginnen bouwen in 2015, waardoor het crematorium tegen 2018 operationeel zal zijn.’

Eerder werd er in de media geschreven over concurrentie binnen het crematorium van Brugge en Oostende.  Echter zijn het twee intercommunale crematoria (wat wil zeggen dat de overheid deze crematoria bezit), zowel Brugge als Oostende en kan men niet als concurrentie worden beschouwd.  Het zal de capaciteit in de regio vergroten en de druk wegnemen bij het crematorium van Brugge, die echter jarenlang het enige crematorium in West-Vlaanderen was.

Nu het crematorium van Kortrijk werkzaam is en het crematorium van Oostende erbij zal komen, is de capaciteit  vergroot en moeten begrafenisondernemers met hun families geen grote afstanden meer afleggen om in crematie te voorzien.  Waar het nieuwe crematorium van Oostende gebouwd zal worden, is het rustig en vlakbij Zandvoorde.  Of er protest zal komen van omwonenden is afwachten, al ligt deze oude steenbakkerij niet in een woonbuurt.

Deel dit!

Plaats een reactie