Steeds meer bedrijven met goedkope begrafenissen in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië ziet men de goedkope begrafenissen als paddestoelen uit de grond komen.  De uitvaartkost is er duur (toch volgens vele media) dus kunnen vele burgers zelfs geen gewone begrafenis meer betalen.  Onlangs is er een Schots bedrijf gestart met crematies voor £995.  Dit is een directe crematie dus geen plechtigheid, enkel de crematie en een goedkope kist.  Geen lijkwagen maar een speciaal ingerichte niet-ceremoniële wagen.

Een markt die enerzijds gedomineerd wordt door grote uitvaartketens en onafhankelijke begrafenisondernemers.  Zoals in vele Europese landen, zijn de uitvaartketens soms de duurste.  De Britse burger moet in bepaalde gevallen een lening aangaan om een uitvaart te kunnen betalen.  Dit indien men geen uitvaartverzekering was aangegaan bij leven.

Britse gemiddelde uitvaartkost blijkt volgens ‘Funeral Service Journal’ mee te vallen

Volgens een Brits vakblad kostte een uitvaart in Groot-Brittannië vorig jaar zo’n 3500 euro.  Wat op zich niet zo heel vreemd is, in vergelijking met andere Europese landen.  Dit neemt natuurlijk niet weg dat er ook regio’s zijn met hele hoge kosten.  Vooral grafrechten kunnen heel wat geld kosten.

Dit Schotse initiatief is niet de eerste opstart van bedrijven die goedkope begrafenissen aanbieden.  Voorgaande jaren zijn er al verschillende gelijke initiatieven gelanceerd.  Onze Belgische uitvaartsector heeft ook begrafenisondernemers die zich toespitsen op goedkope begrafenissen.  Niet zozeer nieuwe ondernemingen die van nul starten en enkel goedkope begrafenissen uitvoeren.

Een teken aan de wand?

Wanneer mensen geen gewone simpele uitvaart meer kunnen betalen, is dit een teken aan de wand?  Gaan we straks meer mensen hebben die geen uitvaart meer kunnen betalen?  Gaan begrafenisondernemers dan meer goedkope begrafenissen aanbieden of zal het OCMW veel van deze begrafenissen op zich nemen?

Men kan zich de vraag stellen wat een oplossing kan zijn om mensen toch een waardig afscheid te kunnen gunnen.  De ene stelt een begrafenisverzekering voor, anderen stellen het OCMW voor.  Het OCMW betaalt geen volledige uitvaart zoals men deze zou bestellen bij een begrafenisondernemers met alle producten en diensten.

Elke begrafenisondernemer kan een goedkope uitvaart samenstellen.  Natuurlijk hanteert men niet overal dezelfde prijzen.

Deel dit!

Plaats een reactie