![lijkwagens](https://usercontent.one/wp/uitvaartpro.be/wp-content/uploads/2017/01/lijkwagens-crematorium-antwerpen-web.jpg?media=1728057272)
Taksen op sterven is niet meer van deze tijd
Veel Brusselse gemeenten vragen vandaag nog steeds een vergoeding aan nabestaanden voor het afhandelen van een overlijden. Dit kan gaan om het afleveren van de akte van overlijden of de afhandeling van het overlijden op zich. Langs Vlaamse kant wordt er gevraagd deze taksen af te schaffen omdat ze in Vlaanderen al lang tot het verleden behoren.
Overlijden in Brussel kan duur uitvallen
Het werkt ook totaal niet soepel voor begrafenisondernemers en daarbij automatisch ook de nabestaanden. Het overlijden in Brussel kan wel eens heel duur uitvallen, met taksen die voor nabestaanden bovenop de gewone begrafenisfactuur komen. Een extra inkomen voor de gemeenten.
Tot 180.000 euro aan overlijdenstaksen per jaar
Zo rekent de gemeente Jette 220 euro aan administratieve kosten aan voor het afhandelen van een overlijden. Dat levert heel wat geld op per jaar. Volgens een berekening van Radio 2 verdiende de gemeente in 2019 ruim 180.000 euro aan de overlijdens op zijn grondgebied. Met het UZ van Brussel heeft de gemeente dan ook een groot ziekenhuis op zijn grondgebied staan.
Jette is het duurst
Jette is meteen de ‘duurste’ gemeente. Bij de andere variëren de bedragen tussen 70 en 175 euro. Anderlecht komt op de tweede plaats, al zijn er daar (verplichte) dragers die lijkkist in de wagen plaatsen. In Sint-Lambrechts-Woluwe is er dan weer een onderscheid tussen inwoners (81 euro) en niet-inwoners (208 euro). Niet onbelangrijk als je weet dat de gemeente de thuis is van het UCL Saint-Luc. Alleen Evere, Ganshoren, Koekelberg en Sint-Pieters-Woluwe rekenen geen vergoeding aan.
De Vlaamse kant protesteert
Vanuit Vlaamse kant komt er protest. Het is ook niet goed voor het imago van de Brusselse uitvaartsector. Veel gemeenten blijven zich vastklampen aan de oude regels, waarbij de documenten met betrekking tot het overlijden eerst in orde moeten zijn, vooraleer je het lichaam mag vervoeren. Ook al is deze regelgeving niet meer van toepassing. Het vervoeren van het lichaam kan dan enkele dagen in beslag nemen. In Vlaanderen kan je een lichaam vrij vervoeren naar het rouwcentrum van de begrafenisondernemer zonder dat de gemeente daar moeilijk over doet. De gemeente voorziet daarna de nodige documenten om te kunnen begraven/cremeren. Alsook de akte van overlijden.
Er staat niets tegenover deze taksen
Maar de sector zelf vindt niet dat er veel tegenover het betaalde bedrag staat. “Vroeger kwam de bode langs met alle documenten, en werd de kist vervolgens verzegeld”, zegt Johan Bexters van Funebra, de Belgische federatie van begrafenisondernemers. “Nu komt er niemand meer langs, en worden de goedgekeurde documenten vaak digitaal toegestuurd. De gemeente heeft dus niet veel extra kosten.”
Volgens de oude Brusselse wetgeving mag het lijk het Brussels Gewest ook niet verlaten zonder die taksen betaald te hebben, waardoor de familie uit Vlaanderen soms langer moet wachten om afscheid te nemen. De nieuwe Brusselse ordonnantie maakt hier komaf mee, al is die nieuwe wetgeving nog niet goed gekend en wordt ze ook niet breed toegepast.
Bron: eigen redactie/bruzz/nieuwsblad.be