Termijn tussen dood en begrafenis

Termijn tussen dood en begrafenis

“Doe de uitvaart maar op zaterdag, meneer de begrafenisondernemer” het komt vaak voor, de consument wil de begrafenis op een zaterdag.  Dan komen er meer mensen.  Klopt dat nog wel?  Komen er meer mensen op een zaterdag naar een uitvaart?  Wellicht niet, een aantal begrafenisondernemers ziet het aantal aanwezigen op zaterdag gestaag zakken. 

De reden hiertoe is de planning van mensen.  In het weekend is het de moment om boodschappen te doen, die men in de week niet kan doen.  Kinderen gaan sporten of hebben andere plannen, zodat de ouders hen moeten vervoeren.  Men wil uitslapen.  Allemaal redenen waarom men beter een uitvaart in de week laat plaatsvinden.  Misschien is dit de belangrijkste reden: in de week doet men moeite, om erbij te kunnen zijn, zo is men weg van het werk.  Of men heeft dan net een vrije dag.

Een Bongo bon geboekt op zaterdagen

Het klinkt raar, maar in bepaalde regio’s vormt het een realiteit.  Families bedanken begrafenisondernemers die hen de tip gaven om de uitvaart in de week te laten plaatsvinden.  Net omdat de familie veel genodigden nadien hoorde vertellen, dat men op zaterdag niet had kunnen komen.  Men had een “Bongo bon” geboekt.  Het gebeurt.

Wat is het toch met die zaterdag, zou men kunnen zeggen.  Het Vlaams Decreet op lijkbezorging en begraafplaatsen, legt ons, als begrafenisondernemers, geen vast termijn op.  Tussen dood en begrafenis staat geen termijn opgeschreven.  Men kan als consument dus gerust meer dan een week wachten om de uitvaart te laten plaatsvinden.

Lang wachten op een begrafenis

Is dit wel zo gezond voor de nabestaanden?  Lang wachten om een uitvaart te laten plaatsvinden?  Bewust of onbewust, men wacht op een uitvaart, het afronden van een afscheid.  Starten aan het rouwproces.  In buurlanden staat er wel een termijn op het aantal dagen tussen de dood en de begrafenis.  Misschien is dit niet zo slecht, om dit ook in Vlaanderen of België te laten invoeren?  Zodat men als begrafenisondernemer geen groot aantal uitvaarten, enkel op zaterdag zou moeten uitvoeren?

Steeds vaker zien we op websites van begrafenisondernemers dat de termijn tussen overlijden en begrafenis enorm lang is.  Soms meer dan 14 dagen.  Al dan niet crematie op voorhand.  “Er moet iemand uit het buitenland komen” of “er zullen veel mensen aanwezig zijn op zaterdag”.  Veel argumenten om op te noemen, door nabestaanden.  Waar stopt het?  Om een planning van een begrafenisonderneming vlot te laten verlopen, zou een termijn van 5 tot 6 dagen tussen dood en begrafenis ideaal zijn?

Deel dit!

2 reacties

  1. Begrafenissen Permentier on

    In Tienen is er een termijn van 4 werkende dagen, in gemeente Linter een termijn van 5 werkende dagen,
    in gemeente Boutersem telt ook een termijn van binnen de 5 werkdagen de uitvaart te laten plaats vinden en in gemeente Hoegaarden telt ook een termijn van 5 dagen.

  2. Begrafenissen Jacobs on

    In Gent is de termijn 5 werkdagen, uitgezonderd wanneer familie van 1ste graad van het buitenland moet komen. Naar mijn mening mogen ze die regeling over heel België invoeren, 5 is misschien kort wanneer er een weekend tussen zit, 6 dagen zou ideaal zijn. Ons werk zou dan ook verdeeld zijn en we zouden het probleem van meerdere uitvaarten op zaterdag niet langer meer hebben.

Plaats een reactie