Terugblik op de allereerste beurs rond verlies, dood, afscheid en rouw in Limburg.

beurs-verlies-dood-afscheidVoorbije weekend vond deze plaats in het voormalig klooster van de Zusters Jozefienen te Eksel .  De beurs werd als ‘kleinschalig’ aangekondigd omdat de participerende kunstenaars en creatieve dienstverleners, een serene en sfeervolle beurs wilden brengen. Het was tevens een toetsing of de ‘vermeende nood aan informatie en creatieve vormgeving bij verlies, afscheid en rouw’, wel degelijk aanwezig is bij het brede publiek. 

Met een kleine 300 bezoekers meent de organisator dat hier meer dan een bevestigend antwoord op gegeven wordt.  Belangrijk om vast te stellen was, dat niet enkel hulpverleners, maar ook particulieren de beurs bezochten. Er waren slechts enkele uitvaartverzorgers aanwezig.  We hadden immers ook graag  de communicatie  rond een persoonlijke en creatieve ondersteuning aan de uitvaartwereld, op gang willen brengen.

Het taboe wordt stilaan doorbroken, meer en meer mensen willen voorbereid worden op de dood en het afscheid.  Zo werd er heel wat gratis info (CM-folder, Leifbad, Rouwkatern in Magazine DeMens) meegenomen door de bezoekers en maakten ze kennis met een zeer divers aanbod.  Gaande van producten en kunstwerken als urnen in klei en silhouetten getekend op porselein (Loes Vleugels), rouwjuwelen (Claire Dries), ambachtelijke kaarsen (Marie-Paule Delhaise), sfeerlichten in keramiek en porselein (Loes Vleugels, Katja Van Breedam, Kesem),  een facetten-urne ( het idee gebaseerd op een Japans ritueel won een Funeral award in 2000, maar werd nooit uitgevoerd) en een kunstwerk dat reageert op geluid en waardoor handen uit de levensloop van een pasgeborene tot een dode worden opgelicht (Carine Van Gerven).  Of beelden en objecten met glas (Marcel Haccuria) , waar as in verwerkt kan worden of waar de gezandstraalde tekst gevoelens verwoord, kalligrafie op canvas (Bernadette  D’Haese) , objecten die men kan gebruiken bij een ritueel, rouwkaarten, ideeën die men zelf kan uitwerken. De creaties van Ine Schrooten van Quercus, gaven het hele gebouw een natuurlijke en mooie aankleding.

De bibliothecaris van Hechtel-Eksel bundelde zo’n 170 titels (ook aanwezig in deze BIB) van prent-en leesboeken rond het thema. Er werd getekend aan de stand van Creatieve Therapeut Marleen Vriens, die ook de gezelschapsspelen en boekjes (opvoedingswinkel Leuven) toelichtte.   De beschilderde kisten(Anne-Mie Peeters) deden meerder gesprekken ontstaan. Het is niet zozeer het resultaat dat een rol speelt, maar wel het gesprek dat op gang komt via dit creatief proces. In de week tussen dood en uitvaart kan dit een moment van rust en beschouwing zijn, die troostend kan werken, vooral voor kinderen en hun familie.

Op de zolder van het klooster werden kubussen in een cirkel geplaatst en zaten de bezoekers om de sprekers heen.  Deze ruimte, het gedempte licht en kort bij elkaar, gaf een gevoel van verbondenheid en vertrouwen tijdens de lezingen en het herdenkingsmoment dat dagelijks plaats vond.

Rond het recent verschenen boek ‘ 100 kindervragen’ ontstond een interactief gesprek met de deelnemers en rouwtherapeute Jaklien Eyckerman.  Op de vele spontane vragen die kinderen kunnen stellen, werd samen naar geruststellende antwoorden gezocht.

De lezing rond het boek ‘Tussen dood en uitvaart’ van Tjeu Leenders nam de deelnemers op 2 namiddagen voor 3 kwartier in de ban. Omdat de tijd tussen dood en uitvaart zo kort is,  gaf hij de luisteraars de bemoedigende overtuiging mee om reeds vooraf na te denken over de dood en het afscheid. Door meer aandacht te hebben voor de persoonlijke inbreng kan men meer kracht vinden voor het rouwproces.  Muisstil was het, ook als hij rustpauzes liet.

Tijdens het herdenkingsmoment gaf Reinhilde Weytjens (ritueelbegeleider) de mogelijkheid om geliefden te gedenken. Een half uurtje nam zij iedereen mee in een mooi en creatief ritueel. Onder begeleiding van muziek de muziek (piano en marimba) van Jolien Thijs,  gaf zij een harmonieuze sfeer aan heel het gebeuren. Ook de ‘passieve deelnemer’ werd meegenomen  door het ritueel waar de namen bezongen werden door haar Sopraanstem. Deze ervaring was soms emotioneel maar erg dankbaar ontvangen door vele mensen.

Een ‘mooi en bijzonder initiatief’ hoorden we van vele bezoekers over deze beurs, zelfs nog dagen nadien. Het geheel bracht ook een intieme sfeer van herkenning en verbondenheid naar boven. Een ervaring die blijft nazinderen.

Organisator: Anne-Mie Peeters

Deel dit!

Plaats een reactie