erfenis-geldZijn transparante uitvaartprijzen danig belangrijk dat daarmee de keuze van uitvaartondernemer beïnvloed wordt?  Het grote vraagteken wanneer in onze buurlanden steeds vaker gesproken wordt over het vergelijken van uitvaartprijzen onder verschillende begrafenisondernemers.  Wordt de keuze van begrafenisondernemer beïnvloed door transparante uitvaartprijzen?

Belgen vergelijken nog niet zo lang prijzen

Prijzen vergelijken is nog niet 100% ingeburgerd in België.  We vergelijken nog niet zo lang online prijzen onder verschillende bedrijven, zoals we voor onze energiefactuur vandaag kunnen doen.  In het buitenland zijn er websites opgericht die de consument de kans bieden om de uitvaartwens vast te leggen en daarbij prijzen kunnen krijgen van verschillende uitvaartondernemers.

Gaat de uitvaartprijs boven de vertrouwensband met de uitvaartondernemer?

Indien dit in België het geval zou zijn, zal dit dan de keuze van uitvaartondernemer beïnvloeden?  Vandaag kiezen families heel vaak voor de uitvaartondernemer die reeds meerdere uitvaarten heeft uitgevoerd in de familie of bij vrienden.  Het is als het ware een vertrouwensband die men opbouwt met de uitvaartondernemer.  Maar zal de transparante uitvaartprijs hier verandering in brengen?  Zal vaker gekozen worden voor de goedkoopste uitvaartondernemer dan voor een keuze van vertrouwen?

In buurlanden kost een uitvaart het dubbele van de gemiddelde Belgische uitvaartprijs

Zal de prijs het winnen van het vertrouwen?  Dat is het grote vraagteken.  De consument is echter wel met de prijs van een uitvaart bezig en vindt dat de uitvaartprijzen in België schandalig duur zijn.  Het omgekeerde is echter waar.  Wanneer we zien dat in onze buurlanden een uitvaart al snel 8.000 euro kost, zonder koffietafel, grafzerk en koffietafel.  Vandaag zijn de Belgische begrafenisondernemers spotgoedkoop in vergelijking met de buitenlandse uitvaartprijzen.

De consument vindt een uitvaart in België nu al ontzettend duur

Belgische uitvaartondernemers kunnen niet zomaar hoge facturen maken, het is niet ingeburgerd deze hoge uitvaartprijzen.  Een uitvaartverzekering vormt géén basisproduct in het pakket van verzekeringen bij de gemiddelde Belg.  Toch kan vergelijken onder begrafenisondernemers lonen.  Uiteraard zal men in dure gemeenten wellicht meer betalen dan in een gemeente waar alles in vergelijking goedkoper is.

Wat zal de consument over de streep trekken om te kiezen voor de goedkoopste offerte?

Toch lijkt het erop dat de gemiddelde Belg niet snel zal vergelijken qua uitvaartprijzen.  Hoewel men de factuur erg hoog vindt, bij een overlijden, zal men toch sneller kiezen voor een vertrouwensband dan voor een goedkopere prijs.  Dit zeker wanneer de uitvaartondernemer een goede band heeft met bepaalde families.  Echter wanneer geld een belangrijke rol speelt bij families of niet veel kan betalen, zal men kunnen kiezen voor de goedkoopste offerte.

Op voorhand praktische en financiële zaken bespreken met de uitvaartondernemer kan lonen

Wanneer een overlijden er lijkt aan te komen, is het steeds raadzaam een uitvaartondernemer aan te spreken.  Want wanneer het overlijden daar is, moet er op heel korte termijn veel dingen besloten worden.  Op die manier ben je voorbereid en zorgt dit voor minder stress.  Zowel qua praktische zaken als de financiële kant van de uitvaart.

Zal de consument ook qua uitvaarten in de toekomst kritischer worden?

Deel dit!

Plaats een reactie