CrematoriaNieuwsWetgeving

Tweede doktersonderzoek bij crematie valt straks ten koste van de nabestaanden

©Adobe Stock Licentie

Tweede doktersonderzoek bij crematie valt straks ten koste van de nabestaanden

Crematie is al de duurste optie en deze gaat voor de nabestaanden nog duurder worden.  De kosten van de tweede arts die bij crematie komt kijken, zullen straks worden doorgerekend aan de nabestaanden.  Dokters worden vandaag nog vergoed door de gemeente waar de overledene ingeschreven stond.  En niet elke dokter heeft een vast tarief, er zijn er die een normaal tarief aanrekenen en er zijn er die duurder zijn.

Tweede doktersonderzoek is een lachtertje

Dit staat te lezen in Het Nieuwsblad.  De gemeentes willen van de kost  af: “Dat heeft niks met hun taak te maken”, aldus de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Komt daar nog bij dat het tweede doktersonderzoek “dikwijls een lachertje is”.

Is dit een lachertje?  Er zijn toch veel tweede dokters die effectief het lichaam onderzoeken.  Of dit overal zomaar een lachtertje is, blijkt toch niet altijd zo.  Het klopt dat er dokters zijn, die niet naar een lichaam komen kijken, en toch daarvoor de rekening mogen opmaken.

In Nederland bestaat die tweede dokter niet

Bij onze noorderburen moet de tweede wetsdokter niet.  Daar moet men dan wel vier weken wachten om over de as te kunnen beschikken.  Daarnaast moet men bij de gemeente een taks betalen om een aangifte van overlijden te kunnen doen.  Daarnaast is er nog de discussie rond het medisch attest, daar heeft men in de commissie voor Bestuurzaken en Binnenlands Bestuur nog over gesproken.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria