Elke grote media heeft vandaag geschreven over de prijsstijgingen in de uitvaartsector.  Een prijsstijging tot wel 35% volgens de overheidsdiensten in vergelijking met tien jaar terug.  Minister voor consumentenzaken Kris Peeters wil contact met de uitvaartsector omwille van de gigantische prijsstijging in zijn ogen.

Maar zo gigantisch raar is deze prijsstijging niet.  De Vlaamse Beroepsvereniging heeft ook meteen gereageerd met een heel logische verklaring.  Want volgens media betaalt men vandaag 35% meer.

Een stijging van 20% van die 35% is te wijten aan de inflatie van de afgelopen tien jaar.  Nog eens 10% procent daarvan is te wijten aan stijgingen in belastingen van gemeenten of overheidsdiensten.  Belastingen op concessies, inkomtaksen, milieutaksen, verhogingen van belastingen.  Dan kom je al snel aan meer dan 30% stijging uit.

De begrafenisondernemer werkt dag en nacht en is altijd bereikbaar

Geen enkele euro van die stijging is in de privé portefeuille van de begrafenisondernemer terecht gekomen.  Waarbij men in andere sectoren als zaakvoerder wél meer inkomen heeft kunnen vergaren.

Wanneer men al de uren van een begrafenisondernemer gaat uitrekenen en zou doorrekenen aan de klant, komt men bij een veel hogere uitvaartkost uit.  Daarnaast ligt de gemiddelde uitvaartkost in onze buurlanden veel hoger.  Groot-Britannië, Nederland, daar ligt de kost soms tot de helft hoger.

“Maakt de uitvaartsector geen misbruik van verdriet?”

Een verwijt dat vaak naar de uitvaartsector geslingerd wordt: “Maken jullie geen misbruik van het verdriet van de consument?”  De begrafenisondernemer is een handelaar.  Een handelaar in goederen en diensten die te maken hebben met de dood. Om dan meteen te stellen dat we als begrafenisondernemers misbruik maken van het verdriet is voor vele begrafenisondernemers een brug te ver.

Misschien maakt men in andere sectoren meer misbruik van de consument, maar heeft de dood nu eenmaal een emotionele impact op de consument, wat heel normaal is.  In andere sectoren gaat het veelal niet om een emotionele impact en heeft men het zelfs misschien niet door.

Nooit meer vraag naar prijsoffertes

Nog nooit heeft de consument meer naar prijzen voor begrafenissen gevraagd.  Er zijn heel veel goede begrafenisondernemers die vandaag perfect een volledige wettelijke prijsopgave op tafel kunnen leggen.  Inbreuken kunnen er altijd zijn, maar dat is misschien uit onwetendheid en zeker niet met opzet.

Vandaag kost een uitvaart gemiddeld 4.000 euro in België.  In Groot-Brittannië is dit bijna het starttarief, in Nederland is dit soms 50% van de gehele uitvaartkost.


Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Deel dit!

Plaats een reactie