Uitvaarten met urne: alternatieven voor de klassieke lijkwagen komen op

Omdat er steeds vaker uitvaarten met urnen plaatsvinden, vragen nabestaanden om alternatieven om de urne mee te vervoeren.  Vandaag is dat de klassieke lijkwagen, waarmee niets fout is, maar er worden alternatieven aangeboden.

De Vlaamse consument vraagt om verandering op dat vlak.  Begrafenisondernemers krijgen meer vragen om een alternatief te voorzien om de urne te vervoeren.  Zo is er al de Mini of Audi A1 die gebruikt kan worden om een urne te vervoeren.

In Ravels is er zelfs een uitvaartmedewerker die zijn motor ter beschikking stelt om de urne te vervoeren, als de overledene die wens zou hebben.  Dat staat geschreven in de Gazet van Antwerpen.  Een urne neemt weinig plaats in en daarom is een kleinere auto uitermate geschikt om een urne te vervoeren.

Een kist moet door een lijkwagen of daartoe ingeschreven voertuig vervoerd worden, omdat de wet dat zo voorziet.  De urne daarentegen is vrij om te vervoeren, als het maar respectvol gebeurt.  Het vervoeren van een urne dat past bij de overledene is een vorm van persoonlijk afscheid nemen.

Nederland heeft hierin al een langere geschiedenis.  Alternatieven om de kist te vervoeren is in Nederland op verschillende manieren beschikbaar.  Een voorbeeld van alternatieven is de rouw koe, die de kar trekt met kist, een koets met paarden en de rouw-Harley.

Verwacht wordt dat deze alternatieven meer hun plaats zullen innemen om uitvaarten persoonlijker te omkaderen.

Deel dit!

Plaats een reactie