Uitvaart in een aula

Uitvaart in een aula

Uitvaarten op zondag, het lijkt een vreemd verhaal, maar in Nederland wordt dit misschien realiteit.  In de gemeente Zwolle lijkt het erop dat men een uitvaart zal laten plaatsvinden op zondag.  Er wordt vooral gekeken naar bepaalde doelgroepen die sneller een uitvaart willen laten plaatsvinden.  De moslimgemeenschap kan op die manier snel een uitvaart laten plaatsvinden.

Ook niet-moslims kunnen gebruik maken van de mogelijkheid tot het uitvoeren van een uitvaart in de gemeente Zwolle.  Hiermee start een discussie.  Uitvaarten uitvoeren op een zondag, wat vinden we ervan?  Kan het door de beugel of niet?  In elk geval is het verschil met België groot, de begraafplaatsen worden door de overheid, gemeenten, uitgebaat en is er op zondag geen permanentie van het gemeentepersoneel, die aanwezig moet zijn om het graf te sluiten.

Het bewijst nog eens te meer dat de uitvaartcultuur in ons land, in vergelijking met Nederland verschillend is.  Er wordt anders naar een uitvaart gekeken en in Nederland blijkt de uitvaart ook veel duurder dan in België.  Er zijn al uitvaarten uitgevoerd op zondag, toch blijkt het uniek.  Crematie of teraardebestelling werd dan de dag nadien uitgevoerd, op de gewone werkdag.  Veelal gaat het dan om burgerlijke plechtigheden.

De vraag is uiteraard, wil men de consument hiervoor wakker maken?  Uitvaarten op zondag, ze zijn enorm uniek en worden vaak duur aangerekend.  Zon- en feestdagen worden meestal niet gebruikt om uitvaarten uit te voeren, moeten we het zo houden?  Wat denkt u als uitvaartprofessional?

Deel dit!

1 reactie

  1. Begrafenissen Jacobs on

    De zondag is voor ons de “enige” dag waarop geen uitvaarten kunnen plaatsvinden, ik zou het dan ook héél spijtig vinden moest dit in de toekomst wel kunnen. Nu kunnen we op zondag toch meestal eventjes tot rust komen. Een “wekelijkse rustdag” voor de begrafenisondernemers hebben we niet… we zijn al 24 op 24 u bereikbaar. Ik vind het al genoeg.

Plaats een reactie