Een Nederlandse begrafenisondernemer plaatste onlangs een opmerkelijke boodschap op zijn facebookpagina. Hij wil meer respect voor de rouwstoet en de daarbijbehorende aspecten. Hoe is het gesteld met de rouwstoet vandaag?

Tot 3.000 keer werd de post op de pagina gedeeld. Steeds vaker gaat ander verkeer de rouwstoet verstoren, doorkruisen of blokkeren. Het gebeurt dagelijks. En men kan er dan vanuit gaan dat in Nederland het respect voor een uitvaart veel hoger in het vaandel gedragen wordt dan in België.

Een lijkwagen met lichten aan, volgauto’s die erachter rijden, daar wordt niet meer naar gekeken volgens de Nederlandse begrafenisondernemer. Er zijn normen en waarden, ook in het verkeer, dat is de algemene reactie op de post van de man.

De man reed met de lijkstoet naar het huis van de overledene, daar aangekomen werd de man letterlijk aangereden door een oud echtpaar die al fietsend voorbij kwam. “Daar werd ik letterlijk aangereden door een ouder echtpaar op de fiets. Blijkbaar hadden ze geen tijd om te wachten. Op hetzelfde moment scheurt een kleine Hyundai over de stoep, langs de stoet.”

Onbegrijpelijk, volgens de begrafenisondernemer. “Is dit nou hoe het moet?”, vraagt hij zichzelf hardop af. “Ik wil met deze post mensen de ogen openen.”

Hoe vaak gebeurt dit?

“Ik vind het jammer om te zeggen, maar ik maak het helaas vaker voor.” De begrafenisondernemer wil liever niet te veel focussen op de negatieve kant: “Het is echt vervelend om te noemen.”

Collega’s herkennen zich in het verhaal. De begrafenisondernemer: “Ik heb al veel reacties van collega’s gelezen onder het bericht. Die ondersteunen de noodzaak van dit bericht.”

Een rouwstoet of militaire stoet verstoren is in België strafbaar. Toch blijken niet veel mensen zich daarvan iets aan te trekken.

Deel dit!

Plaats een reactie