Vorige vrijdag was de sector nog heel blij met de versoepelingen van 15 personen naar 50 personen bij een uitvaart. Echter wanneer we de regels in het Staatsblad onder de loep nemen, mag er maar 1 persoon per 10 vierkante meter plaatsnemen. Wanneer we dat vermenigvuldigen naar 50 personen moeten we een oppervlakte ter beschikking hebben met afmetingen van een kathedraal of basiliek.
“Dat is onmogelijk”, zegt Johan Dexters van sectorfederatie Funebra. De telefoon stond dit weekend roodgloeiend bij vele begrafenisondernemers, aldus Dexters op verschillende media. Families willen zo snel mogelijk duidelijkheid over het afscheid van hun geliefde. “Die 15 aanwezigen leidt vaak tot schrijnende situaties”, vertelt Dexters. “Als elk van de kinderen drie kinderen heeft, ga je daar al heel snel over.”
Vrijdag noemde Dexters de versoepeling nog ‘schitterend nieuws’, maar hij hekelt wel de onduidelijkheid. In het ministerieel besluit staat dat er slechts één persoon per 10 vierkante meter aanwezig mag zijn. “Als we ons daar aan moeten houden, kunnen we in de meeste uitvaartcentra zelfs geen vijftien mensen een plaats geven. In een zaal van honderd vierkante meter kan je dan maar tien personen zetten. Dat is mensen gelukkig maken met een dode mus.”
De meeste begrafenisondernemers hebben geen aula van 500 vierkante meter om alle 50 genodigden per uitvaart te laten plaatsnemen. Het ideale beeld voor de sector is werken met bubbels én daar dan 1,5 meter afstand tussen, met alle andere geldende maatregelen zoals mondmaskers, ontsmettingsmiddelen, niets aanraken, niet blijven staan in de inkomhal, enz.
Verschillende begrafenisondernemers begrijpen niet dat men op een volle tram, bus of trein mag plaatsnemen naast elkaar, soms met meer dan 50 in één ruimte. Maar de rouwende families de kans ontnemen om afscheid te nemen met een volledige familie, snijdt er echter diep in. Dit getuigen vele begrafenisondernemers. Het verleden heeft al getoond dat hierdoor familieruzies starten. Wie mag komen en wie niet? Wie laten we toe? De pandemie maakt de bevolking al wat zenuwachtiger, dus een familieruzie is snel gestart.
Funebra herhaalt ook de vraag om begrafenisondernemers prioritair te vaccineren, omdat ze geregeld met COVID-doden in contact komen.