Uw begrafenisonderneming op sociale media? Bent u online terug te vinden op Facebook of Twitter met uw begrafenisonderneming? Houdt u op die manier contact met uw lokale al dan niet potentiële klanten? Veelal zijn de Belgische begrafenisondernemers niet online terug te vinden op sociale media. Hier en daar vindt u wel een ondernemer die actief aanwezig is op sociale media.
Wat vinden uw families dat de eventuele rouwberichten op uw website, sneller terug te vinden zijn via bijvoorbeeld Facebook of Twitter? Een ding is belangrijk: het beschermen van uw eigendom. Maar al te veel worden teksten, foto’s of andere berichten zomaar overgenomen door anderen. Door te melden dat zonder uw absolute geschreven toestemming het kopiëren van tekst of foto verboden is, kan u op die manier uw eigendom in tekst of foto beschermen.
Vandaag hebben steeds meer begrafenisondernemers een eigen website. Google of andere zoekmachines indexeren deze websites van kop tot teen. Zelfs het kleinste stukje tekst wordt onthouden. Zo ook foto’s. Zelfs foto’s van overledenen. Misschien is het daarom handig en vooral veilig, te vragen aan uw rouwende families of je de foto van de overledene met tekst of rouwbericht volledig online mag plaatsen.
Wat velen niet weten is dat Google deze teksten of foto’s, berichten, ook langer na het verwijderen ervan blijft onthouden. Internationaal wordt aan dit onderwerp steeds meer aandacht gegeven. Wanneer je “content” online plaatst, wees er zeker van dat je de volledige toestemming hebt van de nabestaanden alvorens dit te doen. Zo speel je op veilig.
Uiteraard spreekt het voor zich, dat wanneer u aanwezig bent op sociale media, deze berichten foto’s of teksten sneller kunnen worden teruggevonden. Zo ook de rouwberichten. Het kan handig zijn, in Amerika wordt dit volop gedaan, om een brede gemeenschap aan te spreken. Maar dan moet het ook volledig legaal gebeuren om alle problemen te vermijden.
Sociale media is volgens veel specialisten een tijdelijk fenomeen. Of begrafenisondernemers daarin voor 100% moeten meegaan, is de vraag. Velen zullen weigeren en je kan ze het niet kwalijk nemen.