lijkwagen bloemenWanneer jaren geleden de man met de pet nog van de fiets stapte, de pet afnam en een buiging maakte, neemt het respect vandaag af? De verstoring van een rouwstoet is steeds meer een feit.  Een lijkwagen wordt voorbijgestoken, vanuit een lange rouwstoet.  Weet de man in de straat wel, dat de rouwstoet verstoren, strafbaar is?

Voor de begrafenisondernemer is het steeds hinderlijker dat de rouwstoet van zijn familie onderbroken wordt.  Zelfs wanneer het duidelijk wordt aangegeven dat er een rouwstoet aanwezig is, de lichten aan, een gebaar van de chauffeur in de lijkwagen, wat kan men nog meer doen?

Hoe kan men een rouwstoet herkennen?  De lichten van de lijkwagen branden en indien ze aanwezig zijn, de lichten opzij aan de lijkwagen.  Die lichten opzij tonen aan dat er een stoffelijk overschot in de lijkwagen aanwezig is.  Ook de lichten van de wagens achter de lijkwagen branden veelal.  Als teken dat er sprake is van een rouwstoet en men onderweg is naar de begraafplaats, crematorium of kerk.

Hoewel het verstoren van de rouwstoet gelijk wordt beboet zoals het verstoren van een militaire stoet, valt een rouwstoet misschien minder op.  Toch kunnen fietsers, voetgangers en andere voertuigen de stoet onderbreken of geen voorrang geven, zodoende dat er voertuigen in de rouwstoet rijden, die eigenlijk niet thuis horen in de rouwstoet.

 

Deel dit!

Plaats een reactie