Nieuws

Virtueel doorleven na je dood: regels zijn broodnodig

ein kleiner Sarg mit Testament und Rose

Virtueel doorleven na je dood: regels zijn broodnodig

Het idee dat we na onze dood voortleven in een virtuele wereld is fascinerend. We kunnen ons voorstellen dat we op deze manier een blijvende aanwezigheid hebben en contact houden met onze dierbaren. Maar wat als dit virtuele leven uit de hand loopt? Wie beheert onze digitale nalatenschap en wie heeft toegang tot onze gegevens?

Deze vragen worden steeds relevanter naarmate ons leven zich steeds meer online afspeelt. Naast sociale media hebben we ook bankrekeningen, e-mailaccounts en andere persoonlijke informatie die online wordt bewaard. Het is belangrijk om te weten wat er met deze gegevens gebeurt als we er niet meer zijn.

Google en Facebook

Gelukkig zijn er tegenwoordig mogelijkheden om onze digitale nalatenschap te beheren. Zo biedt Facebook de optie om een ‘herdenkingsstatus’ in te stellen voor overleden gebruikers waarbij het profiel niet langer actief is, maar wel blijft bestaan als herdenkingsplek. Ook Google heeft een soortgelijke optie genaamd ‘Inactieve accountmanager’. Hiermee kun je aangeven wat er moet gebeuren met je Gmail-account en andere Google-diensten nadat je bent overleden.

Maar het beheren van digitale nalatenschappen gaat verder dan alleen het instellen van herdenkingsprofielen of inactieve accounts. Er moeten ook regels worden vastgesteld over wie toegang heeft tot deze accounts en hoe ze kunnen worden verwijderd of gewijzigd. Dit is vooral belangrijk omdat de informatie die we online delen vaak zeer persoonlijk van aard is en toegang tot deze gegevens kan leiden tot identiteitsdiefstal of andere vormen van misbruik.

Europese Unie

De Europese Unie heeft onlangs een wet aangenomen die regelt wat er met digitale nalatenschappen moet gebeuren, genaamd de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG geeft gebruikers het recht om te bepalen wat er met hun persoonlijke gegevens gebeurt na hun overlijden. Dit betekent dat je kunt bepalen wie toegang heeft tot je accounts en welke acties er moeten worden ondernomen na je dood.

Maar hoewel de AVG een stap in de goede richting is, zijn er nog steeds veel vragen over hoe digitale nalatenschappen moeten worden beheerd en wie verantwoordelijk is voor het uitvoeren van deze taken. Het is daarom belangrijk om zelf stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat onze digitale nalatenschap op de juiste manier wordt beheerd.

Nalatenschap bij de notaris

Het opstellen van een testament waarin je specificeert wat er moet gebeuren met je online accounts na je dood, kan bijvoorbeeld helpen. Daarnaast kun je ook contact opnemen met individuele bedrijven zoals Facebook en Google om te bekijken welke opties zij bieden voor het beheren van digitale nalatenschappen.

Regels zijn nodig hoe meer we online ons leven uitbouwen

Virtueel doorleven na onze dood kan prachtig zijn, maar regels zijn broodnodig om ervoor te zorgen dat onze persoonlijke informatie veilig blijft en op de juiste manier wordt beheerd. Het is belangrijk om te overwegen wat er met onze digitale nalatenschap moet gebeuren en om stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat dit op de juiste manier gebeurt.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Nieuws