crematorium oostendeDe Vlaamse Bouwmeester had voor het ontwerp van het crematorium te Oostende een prijsvraag opgesteld.  Deze werd gewonnen door Kersten Geers en David van Severen.  Het nieuwe crematorium zal passen in het plan “Groen Lint” dat de kust moet verbinden met een groene gordel rond de stad.

De site van de oude steenbakkerij zal in de toekomst voorzien worden van het nodige groen, bossen en andere gewassen.  Deze plaats van het nieuwe crematorium moet stilte en intimiteit uitstralen, zodat men in alle rust afscheid kan nemen van een overledene.  Zoals het Vlaams Decreet voorziet, zal het crematorium voorzien worden van afscheidsruimten, een technische ruimte met de ovens en een plaats voor asbestemmingen.

In de nabijheid van het crematorium wordt er dus plaats voorzien om urnen te kunnen bijzetten in een columbarium of urnenveld.  De keuze voor een asverspreiding behoort ook tot de mogelijkheid.  Het nieuwe crematorium zal naar alle waarschijnlijkheid een modern crematorium worden waarbij natuurlijke lichtinval belangrijk kan zijn.  Naast natuurlijke lichtinval ook het functionele, waarbij begrafenisondernemers efficiënt hun wagens kunnen plaatsen en kisten kunnen afgeven aan het crematoriumpersoneel.

Op de tweede plaats van deze prijsvraag won een architectenbureau uit Amsterdam.  Zij hadden een voorstel voor het crematorium waarbij groen een heel belangrijke rol speelt.  Als bezoeker kom je door een bos naar een open vlakte, een tuin, waar het crematorium op de grens ligt tussen het bos en de tuin.  Het gebouw zelf was een functioneel gebouw, waarbij alle ruimten het natuurlijk daglicht gebruikt.  De ruimten liggen in functie van elkaar opgedeeld, waarbij het ceremoniële gebeuren in elke fase een herinnering vormt.

Deel dit!

Plaats een reactie