DiscussiesNieuwsUitvaarttrends

Wat met de vloeistof die overblijft na resomeren?

Wat met de vloeistof die overblijft na resomeren?

Resomeren is een relatief nieuwe techniek die steeds meer aandacht krijgt in de uitvaartbranche. Het is een alternatief voor cremeren en begraven, waarbij het lichaam van de overledene wordt opgelost in een mengsel van water en alkaliën. Dit proces vindt plaats in een speciale machine genaamd een resomator. Een resomator werkt door middel van druk en temperatuur om het lichaam volledig af te breken tot vloeistoffen en botten.

Maar wat gebeurt er met de vloeistof die overblijft na resomeren? Deze vraag is interessant omdat er nog niet veel bekendheid rond deze vraag bestaat. In dit artikel zullen we daar verder op ingaan.

Waterige substantie

De vloeibare stof die overblijft na resomeren is eigenlijk gewoon waterige substantie, waarvan ongeveer 95% water is. De resterende 5% bestaat uit minerale zouten (zoals natrium- en kaliumhydroxide) en organische stoffen (zoals aminozuren). Dit mengsel kan worden afgevoerd via het riool of kan worden gebruikt als meststof voor gewassen.

Een belangrijk punt om te benadrukken, is dat deze vloeistof niet gevaarlijk of schadelijk is voor het milieu of de gezondheid van mensen. Het bevat geen pathogenen (ziekteverwekkers), geen medicijnresten of andere schadelijke stoffen die normaal gesproken in het riool kunnen terechtkomen.

Meststof

De vloeistof die overblijft na resomeren kan gebruikt worden als een soort van meststof. Dit komt omdat de organische stoffen in de vloeistof, zoals aminozuren en eiwitten, nuttig kunnen zijn voor plantengroei. Een aantal uitvaartondernemers bieden deze optie aan, waarbij de nabestaanden ervoor kunnen kiezen om de vloeistof te laten opnemen in de bodem.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat niet alle landen deze methode toestaan. In sommige regio’s wordt het gebruik van menselijke reststoffen verboden voor bemesting, voornamelijk vanwege het taboe rond dit onderwerp.

Riolering

Een andere manier om met de vloeistoffen na resomeren om te gaan is door ze af te voeren via het riool. Het water dat overblijft na het proces kan zonder problemen in het reguliere rioleringsnetwerk worden geloosd. Het is belangrijk op te merken dat hoewel alkaliën worden gebruikt tijdens resomatie, ze geen gevaarlijke chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor milieu- of gezondheid.

Er moet wel rekening gehouden worden met lokale wetgeving en vergunningseisen met betrekking tot lozing van afvalwater in openbare riolen.

Conclusie

In conclusie kan gesteld worden dat de vloeibare reststoffen die overblijven na resomeren niet gevaarlijk of schadelijk zijn voor mens of milieu en dus veilig kunnen worden afgevoerd. Dit wordt door verschillende overheden nog onderzocht.  Niet alleen qua samenstelling van de vloeistoffen maar ook de ethische overwegingen hieromtrent.  Deze reststoffen kunnen worden gebruikt als meststof voor gewassen of afgevoerd via het riool.  Dit laatste is voor bepaalde overheden een probleem, omdat het nog altijd over resten van stoffelijke overschotten gaat.  Het is belangrijk om rekening te houden met lokale wetgeving en vergunningseisen, maar in principe zijn er geen beperkingen voor de afvoer van deze vloeistoffen.

Resomeren biedt een alternatief voor traditionele uitvaartmethoden en heeft een aantal voordelen ten opzichte van cremeren en begraven. Het proces is milieuvriendelijker, kost minder energie en stoot minder broeikasgassen uit dan traditionele methodes. Bovendien kan resomatie helpen bij het verminderen van de druk op begraafplaatsen en crematoria.  Toch is het nog niet helemaal zeker dat deze techniek ooit helemaal de bovenhand zal krijgen.

Hoewel er nog wat onzekerheid heerst over deze nieuwe techniek, lijkt resomeren wel degelijk het potentieel te hebben om de toekomst van uitvaarten in positieve zin te veranderen.  Er bestaan ook nog andere alternatieven zoals het cryomeren en humusatie.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Discussies