Bij ons niet zo zeer, maar in het buitenland speelt het concept rond resomeren heel fel.  Amerika, Australië, Canada, het zijn maar enkele landen waar men vandaag kan resomeren.  Weliswaar in bepaalde staten of provincies van deze landen.

Eén groot nadeel heeft het resomeren wel: het resomeren gebeurt zonder kist.  Dus men moet het stoffelijk overschot uit de kist halen om het proces te kunnen laten gebeuren.  Althans dat is wat men kan afleiden uit de filmpjes van de producenten.

Wordt dit de volgende slag in het gezicht van de kistproducenten?

Hoe je het draait of keert, wereldwijd heeft de opkomst van het cremeren de verkoop van dure of volle houten grafkisten enorm doen kelderen.  Zal het resomeren de volgende slag zijn dat de producenten zullen moeten verwerken?

Vandaag wordt er veel gecremeerd in België.  Meer dan 50% kiest in België met zekerheid voor crematie.  Het resomeren zal geen kisten meer nodig hebben.  Enkel het lichaam van de overledene om tot stof te verwerken.  Want stof is wat overblijft van het lichaam.

Het resomeren is een milieuvriendelijk proces dat bijna hetzelfde doet als crematie, hoewel men veel meer ‘as’ overhoudt na het proces, is het daarenboven veel milieuvriendelijker.  Maar voor kisten is in dit proces géén plaats.  Noch volle houten kisten noch van MDF.

Tenzij men de plechtigheid organiseert met kist, moet daarna de overledene nog uit de kist gehaald worden.  Wat dan met die kist?  Want in Vlaanderen mag men geen kisten hergebruiken en qua hygiëne is dat een normaal standpunt.

Zal het resomeren überhaupt tot in Europa komen?  Wellicht wel want steeds meer Westerse landen introduceren het resomeren.  Meer staten in Amerika en meer provincies in Canada en Australië laten het resomeren toe.

Wat het effect op de uitvaartsector zal zijn, is moeilijk in te schatten.  Toch zal de klassieke uitvaart in bepaalde regio’s wellicht nog meer verdwijnen.  Of een groene uitvaart, dat lijkt ook nog op te komen in onze buurlanden, daar worden echter geen klassieke zware houten kisten meer voor gebruikt.

 

Deel dit!

Plaats een reactie