DiscussiesNieuwsProductUitvaartondernemer

Weet u waar uw overledene naartoe gaat als u een online begrafenisondernemer onder de arm neemt?

©Adobe Stock Licentie

Weet u waar uw overledene naartoe gaat als u een online begrafenisondernemer onder de arm neemt?

De online bedrijven schieten uit de grond en zo ook de eerste volledig online begrafenisondernemers.  Die, naar eigen zeggen, beter en goedkoper zouden zijn dan al de andere begrafenisondernemers.  Wat uiteraard een fabeltje is. 

Want er zijn online bedrijven waar mensen achter zitten die niet eens jarenlange echte uitvaartervaring hebben.  Of mensen die denken dat ze de nodige ervaring hebben omdat ze uit een evenementensector komen.  De evenementensector is een hele andere wereld dan de uitvaartsector.

Maar daar twijfelen vele ervaren begrafenisondernemers aan het ‘kunnen’ van de online begrafenisondernemers en werd dit onderwerp ook opgenomen in de laatste editie van het vakblad Funebra.  Want, waar gaat het lichaam naartoe als je online een uitvaart boekt?  Wie haalt je dierbare op?  Gebeurt dit wel waardig?  Naar waar gaat je dierbare?  Wat als het bedrijf in Limburg gevestigd is en een overlijden aan de kust plaatsvindt?  Waar gaat de overledene gekoeld worden?  Wat met de aangifte?  Dit zijn slechts enkele belangrijke vragen bij dit gegeven.

Wil men niet liever persoonlijk contact?

Wil men als familie niet een persoonlijk contact met een begrafenisondernemer?  Hem of haar uw vertrouwen geven om uw dierbare overledene met de juiste zorgen te behandelen én daarbij weten waar het lichaam ten alleen tijde rust tot aan de crematie of begraving?

Zomaar online iets boeken of bestellen, zonder te weten wie of wat er achter zit, lijkt een speciaal iets, wanneer je met een overlijden geconfronteerd wordt.  Je kan gerust bij een echte begrafenisondernemers online iets invullen, maar dan je weet welke begrafenisondernemer erachter zit en waar het lichaam zal rusten.

Online een begrafenis regelen is één, maar absoluut goedkoper en beter zijn, dat klopt toch ook niet helemaal.  Goedkoper; er zijn altijd begrafenisondernemers die het zeker aan dezelfde prijs kunnen uitvoeren en je weet dan aan wie je uw vertrouwen geeft.

Is de prijs altijd het belangrijkste?

Dat een begrafenis geld kost, is een feit.  Maar elk product of dienst kost geld.  De vraag is: wil je iemand waardig begraven en waardig afscheid nemen?  Eender welk goed product kost geld. 

Het is opmerkelijk dat elk goed product een prijs mag hebben, maar een uitvaart mag niets of weinig kosten.  Waardig afscheid nemen, een goede start van het rouwproces, waarom mag dat dan geen geld kosten?  Omdat men de waarde er niet van inziet?

Een waardig afscheid is een goede start van een rouwproces.  Dingen doen waarbij je later spijt kan hebben, is geen goede optie.  Elke begrafenisondernemer kan goedkoper een uitvaart uitvoeren.  Daarvoor hoef je niet meteen online te gaan.  Open en transparant communiceren is belangrijk.  Dat is iets dat elke begrafenisondernemer kan.

Wat maakt een uitvaart duurder?

Een uitvaartfactuur kan men opdelen in verschillende delen.  Maar de duurste delen op een uitvaartfactuur zijn veelal de grafconcessies of inkomtaksen van de gemeenten.  En daar verdient een begrafenisondernemer helemaal niets aan.   Hij mag het veelal wel op de uitvaartfactuur plaatsen en voorschieten voor de familie.

Een begrafenis duur vinden is eenvoudig, maar als men kijkt naar de grote kosten bij een uitvaart, is de kost van grafconcessies groot en moet men beseffen dat de hogere uitvaartkost niet altijd bij de begrafenisondernemer kan worden gelegd, maar eerder bij de gemeenten.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Discussies