American funeral homeWord aub geen begrafenisondernemer, het is de overgrote mening van 6.300 Amerikaanse begrafenisondernemers waar de vraag aan gesteld werd: “wat wil u zeggen tegen zij die in de uitvaartindustrie willen stappen?”  De antwoorden zijn verbluffend negatief en vernietigend.  “Word aub geen begrafenisondernemer, het vernietigt je leven compleet.”  

Lange uren, ondankbaarheid, geen seconde rust, slecht slapen, veel wachten en soms haasten tot je erbij neervalt.  Het zijn slechts enkele woorden die men neerschrijft als antwoord op deze vraag.  “Alleen als je echt voelt dat het voor jou een roeping is, moet je het doen, anders blijf je beter weg uit deze industrie”  Het is schrikwekkend hoeveel uitvaartprofessionals heel negatief reageren op de job die ze alle dagen uitoefenen.

“Het is je tijd niet waard.”  “Loop ervan weg!”  “Het is geen carrière het is een levensstijl”

Slechter ervaringen, weinig begripvolle werkgevers, werkgevers die personeel pushen om veel en dure dingen te verkopen.  Ervaringen worden als mening neergeschreven bij deze vraagstelling.  Het is een job die veel van je privé leven of gezinsleven eist.  De dood komt niet gepland.  Altijd of meestal wanneer je het niet wil of zelf iets gepland hebt, is de dood daar.

Opmerkelijk dat zoveel Amerikaanse begrafenisondernemers hun job qua inhoud zo afbreken, wanneer anderen de job ophemelen en niets anders meer zouden willen doen als job.  Depressie, stress, oververmoeidheid, iets wat vaak voorkomt bij de begrafenisondernemers.  Koffie of cola om te kunnen blijven doorgaan.  Vitaminen of supplementen slikken.  Achter de schermen van een begrafenisonderneming is het niet altijd kommer en kwel.

Blijkbaar is de job in Amerika ook qua verloning heel slecht.  En zou een manager van een uitvaartcentrum niet meer verdienen dan een manager in de Mc Donalds restaurant.  Wanneer een manager in een uitvaartcentrum een veel grotere verantwoordelijkheid draagt.  In Amerika wordt er veel met personeel gewerkt binnen grote uitvaartketens.

Er komen zelfs stakingen voor in de uitvaartindustrie, bij uitvaartketens.  Zo heeft een tijdje geleden het personeel van een grote uitvaartketen in Chicago het werk neergelegd omdat de verloning enorm laag lag in vergelijking met het werk dat men moest uitoefenen.  Toen gingen er veel uitvaarten naar andere uitvaartcentra die niet gekoppeld zijn aan uitvaartketens.

Is de job van begrafenisondernemer zo slecht voor personeel?  Als zaakvoerder ligt dat wellicht geheel anders.  Het personeel voert vaak dezelfde taken uit als de zaakvoerder en krijgt daarvoor minder in verloning.  Is het daarom moeilijk om personeel te houden binnen de begrafeniswereld?

Deel dit!

1 reactie

  1. Kristiaan Verstraeten on

    In het artikel spreekt men over een “Industrie”. Ik heb de indruk dat we in Vlaanderen gelukkig, nog veel kleine ambachtelijke uitvaartonderneming kennen. Met dankbare klanten en een rijke afwisseling aan taken.

Plaats een reactie