Wordt crematie de norm?
Wordt crematie de norm? Dat is de vraag die we kunnen stellen. Crematie vormt een groot deel van onze lijkbezorging. Begraven daarentegen wordt al eeuwen toegepast, maar we stappen er meer en meer van af. Over gans de westerse wereld wordt crematie steeds meer gezien als dé manier van lijkbezorgen.
Hoewel crematie niet altijd goedkoper is als een klassieke begrafenis. Want dat denkt men maar al te veel. Crematie is niet goedkoper als een klassieke begrafenis. Toch laat de meerkost de keuze niet veranderen.
Crematie wordt aanzien als een “propere” manier van lijkbezorgen. Voor velen is crematie en asverspreiding de manier om niemand na de dood aan het werk te zetten, omdat men geen graf, columbarium of urnenkelder dient proper te maken. Een unieke vorm om een dierbare te herdenken, is de symbolische hoeveelheid as die men bij zich kan houden, in de vorm van een asjuweel of mini-urne.
Markt van gerelateerde producten is gegroeid
Dat is uiteraard niet iets wat men kan doen bij een klassieke teraardebestelling. Deze markt, van asjuwelen en gerelateerde producten, is sterk gegroeid. Zo is er voor elke klant een uniek product. Van zilver, goud, glas tot aardewerk om as in te bewaren.
Een grafconcessie, dure grafkist, het behoort in de toekomst misschien tot het verleden. Hoewel men nooit weet hoe tijden kunnen veranderen. Het lijkt er toch op dat crematie alleen maar zal toenemen en de klassieke begrafenis achterop zal hinken. Na crematie kan de as worden verstrooid op de begraafplaats, of op een andere plaats wanneer daartoe toestemming gegeven werd, of worden bijgezet.
De mogelijkheden na crematie zijn breed. De maatschappij evolueert en zo ook de keuze voor een crematie en de mogelijkheden die erbij horen. Niet alleen bij producten maar ook op de begraafplaats. Een columbarium of urnenkelder. Het behoort eveneens tot de mogelijkheden. Wellicht zal de crematie nog aan populariteit toenemen. Wordt ze opgevolgd door een andere manier van lijkbezorgen zoals het resomeren?