Wordt het beroep van begrafenisondernemer wel goed ingeschat?
Vandaag stappen velen onbezonnen, zonder ervaring, zonder diploma in het vak van begrafenisondernemer. Vaak niet beseffend hoe zwaar het vak kan zijn en om de ‘foute’ redenen.
Veel meer werk dan men denkt
Het vak begrafenisondernemer heeft veel meer onder de dekens zitten dan men denkt. Veel meer uren werken dan men denkt. Wanneer men mooie pakken in de kerk of aula ziet, is het werk van de begrafenisondernemer bijna afgerond, want de uitvaart op zich is het einde per familie. Maar ons vak is veel meer dan het werk in de kerk of aula. De meeste uren zijn de uren voor de dienst. Vele uren, dag en nacht.
Investeringen kunnen moordend zijn als je niet weet waar je aan begint
Investeringen doen als zelfstandige in de begrafenissector kunnen wel eens moordend zijn. Moordend in die zin dat men soms niet goed weet waaraan men begint. Het ‘van wacht’ zijn, de financiële gevolgen van investeringen, foute investeringe of te snel investeren.
Waarom die vestigingswet afschaffen?
Is dat wat men wilt door de vestigingswet af te schaffen? Om zonder ervaring aan het vak te beginnen? Wanneer het enige slachtoffer op dat ogenblik de familie is, die bij een onervaren ondernemer terecht komt. Zonder twijfel gebeuren er fouten. Ten koste van de consument.
Zonder ervaring aan het vak beginnen, je moet het maar durven. Wat als er te weinig begrafenissen binnen komen? Omdat je jezelf plaatst in een regio waar al vele ondernemers werken. De vaste kosten komen elke maand terug. En een maand is snel om. Je facturen te hoog zijn als onervaren in de sector, de mond aan mond gaat sneller dan je denkt.
Kunnen wij het ons permitteren om onervaren begrafenisondernemers op de markt te laten komen?
Kunnen wij dit als uitvaartsector wel permitteren? Dat er zomaar mensen starten als uitvaartondernemer. In een klimaat waarbij de uitvaartsector al vaker slecht in het daglicht komt door te hoge prijsstijgingen (wat niet altijd correct is), terwijl in andere sectoren de prijsstijgen sneller gaan. Wat met ons imago naar de consument toe?
Is het omdat we in een gevoelens sector werken dat men sneller met de vinger wijst? Moeten we dan niet gevoeliger zijn voor zoiets als het afschaffen van de vestigingswet in onze sector? Ons beroep beter beschermen en daarmee de consument ook beter beschermen?
Vele begrafenisondernemers begrijpen de afschaffing niet, maar komen er niet luidop voor uit
We zijn uiteraard niet alleen met onze sector, er zijn nog andere sectoren waar het onbegrijpelijk is dat men bijvoorbeeld met voeding geen scholing meer moet kunnen aantonen. Velen in de uitvaartsector vinden het onbegrijpelijk dat dit is doorgevoerd, dat er niet voor gevochten is, maar komen er niet luidop voor uit.
Aan de andere kant, kwaliteit zal altijd boven blijven drijven. In eender welke sector. Bij eender welk beroep. Toch is het vak van begrafenisondernemer een speciaal vak, waarmee niet iedereen alledaags mee in contact komt.