CrematoriaDiscussiesNieuwsProduct

Wordt het resomeren het nieuwe cremeren?

resomator_coWordt het cremeren binnenkort vervangen door het resomeren? Dat schrijven in elk geval veel Vlaamse media. De volledige uitvaartsector van Vlaanderen zou hier achter staan. In elk geval wordt er nogmaals bij de wetgever aangegeven dat dit een nieuwe manier van lijkbezorgen is waarbij het milieu enorm baat heeft. Er komt geen vlam aan te pas en het resultaat na het resomatieproces is exact dezelfde als deze van crematie.

Na besprekingen met enkele buitenlandse crematoriabeheerders, die al langer bezig zijn met het onderzoeken van het resomeren, wordt al snel duidelijk dat het resomeren voor de consument niet goedkoper zal zijn. Zo blijkt dat deze toestellen veel duurder zijn in aankoop voor een crematorium. Ook duurt het proces op zich veel langer dan een klassieke crematie zodat men minder resomaties per dag kan laten plaatsvinden.

Nu wordt bevoegde minister Homans aangesproken door Bruno Quirijnen: ‘Dit lijkt een perfect alternatief voor crematie’, zegt Bruno Quirijnen van de Vlaamse Autonome Raad voor het Uitvaartwezen (VARU). ‘Laat de bestaande crematoria uitdoven en stap volledig over op biocrematie. Als blijkt dat de ecologische voetafdruk daadwerkelijk kleiner is, lijkt me dat een voor de hand liggende keuze.’

De bevoegde minister houdt vanuit het buitenland de situatie in het oog. Toch is deze situatie al eerder voorgevallen in België en toen werd er door de wetgever geen gehoor gegeven aan de oproep. Alsook vanuit Nederland waarbij Yarden nu de wetgever aanspreekt om het resomeren bij wet mogelijk te maken, werd er in het verleden door de wetgever ook geen gehoor gegeven aan de aanvraag. Nederland heeft veel meer crematoria dan België. Zodoende is er wellicht meer vraag naar een resomator dan in België.

Misschien moet men zich de vraag eveneens stellen of de consument hiervoor klaar is? Hoe lang heeft men erover gedaan om het cremeren te aanvaarden? Wat wanneer het resomeren op zich aanzienlijk duuder kan worden als cremeren? In elk geval, moet het wettelijk bekeken worden, want resomeren houdt veel meer in dan enkel het lichaam oplossen en de nabestaanden van as of poeder te voorzien. Het vraagteken rond de resten na het resomeren? Zijn deze effectief millieuvriendelijk? Wat zal men ermee doen?

In Amerika wordt dit proces reeds twee jaar in verschillende staten toegelaten en toegepast. Australië zou eveneens zijn eerste resomator bezitten. De vraag is nu: hoelang zal Europa wachten om dit effectief in te voeren?

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

1 Reactie

  1. Als begrafenisondernemer voelen wij nu ook duidelijk de crisis en geraken wij steeds moeilijker aan onze centen, resoneren zal duurder zijn, wat betekend dat we nog meer problemen gaan krijgen en nog meer tegoeden gaan krijgen, voor mij hoeft dit zeker niet. Men zou zich beter bezighouden met een manier om uitvaarten verplicht te verzekeren zodat wij ons werk kunnen doen en aan ons geld geraken, die we trouwens bij elke uitvaart moeten voorschieten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer in:Crematoria