
Zijn online grafkisten wel veilig en betrouwbaar om te gebruiken?
De begrafenisindustrie in Engeland is gedwongen veiligheidscontroles in te voeren, terwijl klanten goedkoop begrafenissen proberen uit te voeren en daarnaast begrafenisondernemers die beschuldigd worden van een prijs monopolie en ‘oogverblindende’ prijzen voor hun producten.
Goedkope doodskisten voor doe-het-zelf begrafenissen zijn gekocht, worden getest op kwaliteit – voor het geval ze tijdens diensten stuk zouden gaan. En dat is klaarblijkelijk al gebeurd in Engeland. De begrafenisindustrie is gedwongen veiligheidscontroles in te voeren omdat online gekochte kisten vaak zo slecht zijn gemaakt.
Stijgende uitvaartkosten doen mensen zoeken naar goedkope alternatieven
Prijzen voor begrafenissen – een stijging van 62 procent in een decennium tot ongeveer £ 4.500 voor een gemiddelde uitvaart – geven een enorme toename van mensen die proberen geliefden budget uitvaart te geven.
Maar nu waarschuwen begrafenisondernemers voor lage prijs doodskisten, sommige gekocht op eBay of andere online aanbieders, waarbij de kisten zijn samengesteld uit hele goedkope materialen.
Slechte materialen geven een onstabiele grafkist
Slechte materialen en lijm betekenen dat ze mogelijk niet sterk genoeg zijn om lichamen te bevatten. Sommige doodskisten zijn gevallen omdat de hendels loskwamen of lichaamsvocht op dragers terecht kwam.
Jon Levett van de National Association of Funeral Directors zei: “Sommigen zijn ongeschikt gebleken voor crematie of zijn niet gebouwd volgens een norm die hoog genoeg is om een ​​overleden persoon waardig te vervoeren.
“Om deze reden zijn er schema’s opgezet om kisten te testen volgens overeengekomen criteria.” De criteria zijn opgemaakt om de kwaliteit van de gemaakte kisten te garanderen.
Openbarstende kist
Alun Tucker van de vereniging ‘Funeral Furnishing Manufacturer’s Association’ zei dat families het risico liepen van een “schrijnende situatie” van een openbarstende kist of een crematorium dat weigerde de kist aan te nemen.
Vorig jaar vertelde weduwe Debbie Swales, 52, over haar angst toen de doodskist van echtgenoot Gavin in Newcastle openbrak en goedkope MDF bleek te zijn, wanneer het eigenlijk een eikenhouten grafkist moest zijn.
Hoe zit het in België?
Wat doe je als begrafenisondernemer wanneer een grafkist online wordt aangekocht en niet kwalitatief blijkt? Wat als het niet voldoet aan de normen in Vlaanderen om te begraven of te cremeren? Wie draagt de verantwoordelijkheid voor wanneer er iets mis gaat met die kist tijdens een uitvaart? Want tenslotte ben jij als uitvaartondernemer de persoon naar wie men kijkt, indien er iets gebeurt.
Het zijn vele vragen, die een groeiende online aankoop met zich meebrengt. We kopen veel online, maar is de kwaliteit wel goed genoeg? Zal u de consument een verklaring laten ondertekenen dat de verantwoordelijkheid van de uitvaartondernemer wegneemt als het over de kwaliteit van de uitvaartkist gaat?
Bron: https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/diy-coffins-bought-online-not-21554725?utm_source=sharebar&utm_medium=email&utm_campaign=sharebar