In de Belgische uitvaartsector worden steeds meer crematies voor de plechtigheid uitgevoerd.  Zeker in de regio rond Antwerpen worden heel veel crematies voor de dienst uitgevoerd.  Het voordeel brengt mee dat de familie meteen na de plechtigheid en eventueel afscheid op de begraafplaats, naar de koffieruimte kunnen vertrekken.  

Maar om deze crematies uit te voeren gebruiken de meeste begrafenisondernemers ‘crematiekisten’.  Het zijn hele simpele kisten vervaardigd uit spaanplaat of MDF.  Zonder ‘toeters of bellen’.  Omdat een kist of lijkwade bij crematie verplicht is.  Gezien alle voorwaarden voldoen naargelang het Vlaamse decreet op lijkbezorging.

Zijn deze kisten wel zo milieuvriendelijk als we denken?

Men zou kunnen denken: Een ‘crematiekist’, dat is iets heel simpel en daar zal wel niet meer uitstoot bij te pas komen.  Wel dat is een verkeerde redenering.  Ze zijn wel goedkoop, dus ook goedkoop voor families.  Maar milieubewust zijn ze niet meteen.  Want qua uitstoot geven ze meer vervuiling dan de doorsnee houten kist.

Oké, de prijs ligt hoger bij een volledig houten kist maar de uitstoot is lager.  Misschien toch een idee om dit eens onder de loep te leggen?  Bepaalde houtsoorten zoals populier is een snelgroeiende houtsoort en wordt constant aangeplant.  Het bosbestand breidt continue uit omdat men dit type van bossen steeds meer aanplant.  Er wordt meer aangeplant dan dat er per productie verwerkt wordt.

Niet zo milieuvriendelijk

Wanneer men een volledig houten kist cremeert, is dat een natuurlijke grondstof die zorgt voor een goede verbranding.  Bij de ‘crematiekisten’ komen er gassen vrij.  Het bestaat eveneens uit bedrukt papier rondom.

Er wordt zelfs algemeen aangeraden om zoveel mogelijk met massieve houtsoorten in een woning te werken vanwege de gassen die kunnen ontsnappen uit spaan of MDF.  Dus is het niet echt aan te raden om ermee te cremeren.

De prijs van een volledig houten kist is hoger

Natuurlijk ligt de prijs van een volledig houten kist veel hoger dan een ‘crematiekist’.  Maar zal de sector er wakker van liggen?  Moeten we als begrafenisondernemer ook meer aan het milieu beginnen denken?  Waar legt men de lat?  Moeten we kisten van volledig hout verkopen om te cremeren of is MDF toch nog een betere oplossing?

De consument denkt er in elk geval over na.  Wanneer men een begrafenis regelt, verwacht men niet dat de begrafenisondernemer een houten kist gaat verkopen om te cremeren voor een plechtigheid.  Het lijkt wat absurd.  Maar wat als men het goed uitlegt?  Zou men dan niet te overtuigen zijn?

Meer dan ooit wordt de prijs van een uitvaart in de media gebracht

Vandaag is de prijs van een uitvaart transparanter dan ooit.  Meer media praat over de dood en het lijkt alsof een uitvaart onbetaalbaar geworden is.  Wat het eigenlijk helemaal niet is.  Het gebruik van volledig houten kisten om te cremeren, geeft de consument misschien het gevoel dat een uitvaart duurder is?

Hoewel een uitvaart in België goedkoop is, heeft de consument een beeld dat een uitvaart verschrikkelijk duur is.  In vergelijking met andere producten of diensten is een uitvaart in ons land erg goedkoop.  Over onze grenzen worden uitvaartfacturen geschreven van om en bij de 8.000 à 10.000 euro.  Zonder grafconcessie, koffietafel of grafzerk.  Om een beeld te geven.

Voor die prijs heeft men in België een all-in-pakket.

 

Deel dit!

Plaats een reactie