In vele Europese landen zijn er uitvaartketens die het uitvaartlandschap domineren. In België is dat echter nog andersom. Hier zijn het nog onafhankelijk begrafenisondernemers die de bovenhand nemen, naast de uitvaartketen Dela van Nederland, die hier sinds enkele jaren ook voet aan wal probeert te krijgen.

Zorgen deze uitvaartketens voor de systematische verhoging van de algemene uitvaartkost voor de consument?

In Groot-Brittannië is een uitvaart amper te betalen. Vorige week werd een artikel gepubliceerd over de gemiddelde grafkost in London. Tussen £2250 en £7750 voor een enkel nieuw graf, zonder de kosten van de begrafenisondernemer, koffietafel of grafsteen. Mensen moeten er bijna letterlijk in hun vel snijden om de kosten  van een uitvaart te kunnen betalen.  In bepaalde gezinnen moeten er zelfs eigendommen verkocht worden om een deel van de uitvaart te kunnen bekostigen.

Ook in Groot-Brittannië zorgen grote uitvaartketens voor een grote dominantie op de uitvaartmarkt. Wat automatisch met zich meebrengt, dat men een groot marktaandeel in handen heeft, waarmee men ook systematisch een uitvaartkost kan verhogen. Wanneer de prijs verhoogt, gaat men meer uitvaartverzekeringen kunnen verkopen, omdat de consument angstig wordt.

Waar geen uitvaartketens aanwezig zijn, ligt de prijs voor een uitvaart beduidend lager

In landen waar dat de grote uitvaartketens niet de bovenhand hebben, ziet men dat de gemiddelde uitvaartprijs lager ligt.  Een simpele vergelijking kan men maken tussen België en Nederland.  Een uitvaart kost soms tot 50% minder in België.  Wat toch een groot verschil is.

Het verschil tussen België en Nederland, op uitvaartvlak, is de dominantie van de uitvaartmarkt.  In Nederland hebben de grote uitvaartketens de bovenhand,dat is altijd zo geweest de laatste tientallen jaren.  België heeft nog heel veel onafhankelijke en vaak familiale uitvaartondernemingen.  Zorgt een uitvaartketen voor een systematische verhoging van de gemiddelde uitvaartkost?

De Belgische consument heeft niet echt wakker gelegen van een uitvaartfactuur

Daarnaast is de consument niet zo zeer bezig met uitvaartverzekeringen.  Hoewel dit de laatste jaren aan het veranderen is, heeft men als Belgische consument de voorgaande jaren weinig wakker gelegen van de kost van een uitvaart.  De gemiddelde Belg heeft een levensverzekering, een eigendom en een flinke spaarpot.  Waarom een uitvaartverzekering nemen?

Hoewel het zeker niet slecht is om een uitvaartverzekering te nemen, heeft de Belg hier niet echt van wakker gelegen.  De dood blijkt nog gesluierd onder een taboe.  Zal dit nog veranderen?  Worden uitvaarten en de kosten ervan transparanter?

Deel dit!

Plaats een reactie