Het lijkt erop dat het beroep van begrafenisondernemers de komende jaren door veel meer mensen zal worden uitgevoerd.  Minder strenge regels om de uitvaartsector in te komen, zoals deze week getoond in het nieuws, zorgen voor een toestroom naar het beroep.

Ten koste van de ambachtelijkheid en degelijkheid

Dit ten koste van de kwaliteit.  Wanneer iedereen zomaar de uitvaartsector kan toetreden, zal dit ten koste gaan van de ambachtelijkheid.  Vroeger moest men kunnen aantonen dat men in de uitvaartsector werkte, alvorens je de opleiding mocht volgen.  Vandaag kom je er zo in, wat tot gevolg heeft dat er wachtlijsten zijn.

In Nederland zijn er op korte termijn zoveel begrafenisondernemers bijgekomen, dat de sector er last van heeft.  Veel meer mensen stappen de sector in, met het gevoel van snel veel geld te kunnen verdienen.  Wat een compleet foutieve instelling is.  Men vergeet vaak dat men 24/24 uur hard moet werken.  De verloning daarentegen, valt tegen.

Zorgt de toestroom naar de uitvaartsector voor een gebrek aan kwaliteit?

Wanneer vandaag iedereen kan toetreden zonder praktijkervaring, kan het onmogelijk anders dat er verlies aan kwaliteit en ambachtelijkheid komt.  Hoe meer onervaren mensen de uitvaartsector kunnen instappen, hoe minder kwaliteit de consument zal zien.  Ook in Nederland verwittigt men de consument: “opletten met wie je in zee gaat”  Dit als het gaat om welke begrafenisondernemer je kiest.

Is het niet logisch dat het beroep in zeker mate beschermd wordt?

Bepaalde beroepen schreeuwen om praktijkervaring.  Zo ook de uitvaartwereld.  Zéker de uitvaartwereld.  Het moment dat iemand overlijdt, dat wil je als familie toch niet geregeld zien door iemand zonder praktijkervaring van verschillende jaren?

Wat met bestaande bedrijven, die plots zouden moeten inboeten voor mensen zonder ervaring?  

Vandaag verandert de markt enorm.  Over gans de wereld.  In Vlaanderen is dat niet anders.  Er komen schaalvergrotingen én tegelijkertijd starten er veel kleine zelfstandigen die ooit bij een werkgever gewerkt hebben, de praktijkervaring hebben en om één of andere reden bij die werkgever niet gebleven zijn.  Maar toch een passie hebben voor het beroep.

Zij die dan de ervaring hebben, moeten als jonge generatie de kans krijgen het beroep verder te zetten op een oerdegelijke manier.  De ambachtelijkheid te verzorgen en vooral onze consument verzorgen.

Wat als er straks geen eisen meer zijn om ons beroep uit te oefenen?

Als onze bronnen correct zijn, moet men in Nederland geen opleiding volgen om als begrafenisondernemer te kunnen starten.  Wat als men dit in Vlaanderen zou afschaffen?  Vele beslissingen van vandaag worden door de sectoren in kwestie niet altijd in dank afgenomen.  Zo kan je jezelf toch niet inbeelden dat iemand die gelaatsverzorgingen uitoefent, nooit een opleiding heeft gehad?  Hetzelfde geldt voor de uitvaartsector.

 

 

Deel dit!

1 reactie

  1. Uw stuk is correct. In Nederland is er geen enkel diploma en geen ervaring vereist om een uitvaartonderneming te starten hoe vreemd dat voor de ondernemers in Vlaanderen misschien mag klinken.

Plaats een reactie